back

Про запобігання поширенню анонімних повідомлень

13 березня 2024

Протягом 2023 - початку поточного року на території Чернігівської області спостерігається зростання інтенсивності використання установчих даних неповнолітніх осіб при розповсюдженні анонімних повідомлень терористичного характеру, із зазначенням неправдивої інформації про замінування закладів освіти та інших місць масового скупчення людей.

 

Так, у 2023 році загальна кількість анонімних повідомлень терористичного характеру, що містили в собі персональні контактні дані громадян України, в переважній більшості неповнолітніх, становила 46%, а з початку 2024 року зросла до 58%. Зокрема, в даних анонімних повідомленнях зазначалися контактні мобільні номери, ідентифікатори банківських карток, прізвище та ім’я, а також посилання на персональні сторінки в соціальних мережах або месенджерах, які належали або перебували в користуванні неповнолітніх громадян України.

 

Зазначені анонімні повідомлення здебільшого є наслідком певних конфліктних ситуацій серед неповнолітніх користувачів мережі «Інтернет» та її ресурсів. Переважна більшість конфліктів серед молоді спричинені через привласнення іншими користувачами їх облікових записів (ігрових аккаунтів) шляхом певних шахрайських дій або обманом. У свою чергу, потерпіла сторона з метою покарання свого кривдника вдається до так званого «сватингу» (поширення неправдивої інформації про вчинення суспільно-небезпечного правопорушення від імені «жертви», для нанесення їй певних емоціональних страждань або притягнення правоохоронними органами до відповідальності).

 

З початком повномасштабної агресії збройних сил російської федерації на територію України, в інтернет-спільнотах, здебільшого ігрових, між неповнолітніми громадянами України та російської федерації, зросла кількість конфліктних сутичок на підґрунті національної ворожнечі, що в свою чергу призвело до масового поширення на території України анонімних повідомлень терористичного характеру із зазначенням персональних даних неповнолітніх громадян України, в т. ч. мешканців Чернігівської області. Крім цього, в деяких випадках спостерігається вимагання в неповнолітніх грошових коштів, а в разі відмови, надходять погрози стосовно їх «сватингу».

 

Як приклад, Управлінням Служби безпеки України в Чернігівській області за результатами вжитих перевірочних заходів та документуванні протиправних проявів, а також аналізом фактів неправдивих повідомлень про замінування закладів освіти на території Чернігівської області встановлено, що з листопада 2023 року до лютого 2024 року, з території російської федерації здійснено серійну розсилку електронних повідомлень терористичного характеру (всього 17) від імені трьох неповнолітніх осіб, один з яких є уродженцем та мешканцем м. Ніжина Чернігівської області. У ході перевірки причетності до протиправних дій вказаних неповнолітніх отримано дані щодо надходження погроз на їх персональні облікові записи в месенджерах, або конфліктні ситуації у ході листування в інтернет-спільнотах з громадянами російської федерації.

 

Враховуючи факти поширення анонімних повідомлень терористичного характеру, через конфліктні ситуації та шахрайські дії в мережі «Інтернет», від імені або зазначенням інших ідентифікуючих даних неповнолітніх осіб можна дійти висновку про недостатню роз’яснювальну роботу зі сторони педагогічних працівників закладів освіти, а також відсутність батьківського контролю за діями їх дітей при використанні електронних засобів з доступом до мережі «Інтернет». Зважаючи на вищевикладене, в інтересах протидії протиправним проявам, пов’язаним з поширенням анонімних повідомлень терористичного характеру, на підставі ст. 5 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», просимо провести відповідну роз’яснювальну роботу з колективами місцевих органів управління освітою, закладів освіти.

 

У ході роз’яснювальної роботи просимо провести з керівниками, педагогічними колективами закладів освіти робочі наради стосовно вказаної проблематики, за підсумками яких відповідальним особам довести учням, а також їх батькам вказану проблематику, акцентувавши увагу на:

- недопущення загострення конфліктних ситуацій при інтерактивному спілкуванні з невідомими користувачами мережі «Інтернет», в тому числі вихідцями з російської федерації (у ході спілкування, в тому числі шляхом шантажу, обману або провокації, особи можуть вивідувати персональні дані та інформацію, розповсюдження якої може становити загрозу власній безпеці, та безпеці інших осіб);

- не погоджуватись на пропозиції заробітку грошових коштів у мережі «Інтернет», в тому числі шляхом вчинення певних шахрайських дій (на даний час в інтернет додатках типу «Telegram» та «ТікТок» розповсюджуються пропозиції швидкого заробітку, або інструктивні матеріали щодо отримання грошових коштів шляхом вчинення певних шахрайських дій по відношенню до інших користувачів);

- не допускати передачу даних (логінів та паролів) для входу в облікові записи іншим користувачам (фіксуються факти використання електронних поштових адрес в протиправних цілях, зареєстрованих на контактні номери мобільного зв’язку неповнолітніх громадян України. Крім цього, серед учасників інтернет-спільнот, які спеціалізуються на онлайн-ігровій тематиці, популярна передача між особами своїх ігрових аккаунтів, доступ до яких здійснюється з використанням поштових сервісів).

 

Також, при проведенні вчителями роз’яснювальних бесід з батьками здобувачів освіти, наголосити їм на необхідності контролю діяльності їх дітей в мережі «Інтернет» та передбачену Кримінальним кодексом та кодексом України про адміністративні правопорушення, персональну відповідальність за вчинення даних протиправних дій, в тому числі які вчинені неповнолітніми особами.