back

Щодо заборони випалювання рослинності або її залишків

13 жовтня 2023

Щорічно спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян звичною справою, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. 

 

При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо поліетиленового пакету, в повітря йде до 70  різноманітних хімічних сполук , більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні полі циклічні вуглеводні. Постійно подразнюючий димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти

 

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко і потребує залучення значних сил та засобів. 

 

Біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми є особливо небезпечним. 

 

Відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення