back

Щодо перевірок торгівлею підакцизною продукцією

10-10-2023 08:55

Податківці виявили у Чернігові мережу магазинів, що здійснювали торгівлю не облікованою підакцизною продукцією  

 

Контроль за обігом підакцизних товарів у сфері торгівлі алкогольними напоями,  тютюновими виробами та пальним,  виявлення фактів незаконного обігу підакцизних товарів та недопущення ухилення суб’єктами господарювання від сплати податків на постійному контролі фахівців управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області.

У ході аналізу обігу підакцизної продукції податківцями було встановлено, що одна з роздрібних мереж міста Чернігів реалізує тютюнові вироби за цінами, що суттєво нижчі за середні на даний вид продукції, а їх реалізація здійснюється без видачі розрахункових документів.

Були організовані та проведені спільні фактичні перевірки працівниками управління податкового аудиту та управління контролю за підакцизними товарами. Під час перевірок встановлено, що на господарських одиницях з метою реалізації знаходяться 2,6 тисячі пачок тютюнових виробів. При цьому жодних документів, що підтверджують облік та походження товару, у підприємця не було. Вартість не облікованих тютюнових виробів склала майже 150 тисяч гривень.

Зразки марок акцизного податку, які надав підприємець, мають візуальні ознаки підробки, тому підлягають проведенню експертизи щодо встановлення їх автентичності. Питання застосування штрафних (фінансових) санкцій щодо зберігання та реалізації тютюнових виробів без марок акцизного податку буде вирішено після проведення експертизи.

Також, за наслідками вказаних фактичних перевірок на осіб, що здійснювали реалізацію тютюнових виробів без застосування РРО складені протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст.155-1 КУпАП та передані до місцевого суду на розгляд.

Головне управління ДПС у Чернігівській області нагадує, що суб’єкти господарювання зобов’язані вести, в порядку встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

До суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області