back

Оновлений порядок реалізації проєкту з обміну ламп на світлодіодні

05 вересня 2023

У серпні Кабмін оновив порядок реалізації проєкту з обміну ламп на світлодіодні.

Тепер замінити лампи розжарювання на нові енергоощадні зможуть заклади соціального захисту, театри, музеї й бібліотеки, спорткомплекси, ОСББ та інші.

У рамках проєкту Чернігівщині виділено понад 710 тисяч LED-ламп. На сьогодні юридичними та фізичними особами вже отримано від АТ «Укрпошта» для обміну майже 678 тисяч енергоощадних ламп, або 95,4 % від загальної кількості. Жителі області отримали левову більшість – майже 647 тисяч ламп, заклади охорони здоров’я, освіти – ще близько 31 тисячі.

Всі обміняні лампи розжарювання підлягають обов’язковій утилізації або переробці. Ці роботи на Чернігівщині проводяться за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки. Виконавців робіт Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, який є розпорядником коштів, визначив через систему ProZorro. Збирає лампи розжарювання від органів місцевого самоврядуваня та передає на утилізацію Новгород-Сіверська района державна адміністрація.

Довідково. Окрім раніше визначених закладів освіти та медицини здійснити обмін ламп за програмою можуть:

  • заклади культури (комунальної та державної форми власності);
  • заклади соціального захисту населення і спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі (комунальної та державної форми власності); 
  • заклади фізичної культури і спорту (комунальної форми власності); 
  • суб’єкти надання послуг з управління багатоквартирним будинком або об'єднаннями співвласників багатоквартирного будинку.

Ці юридичні особи можуть обміняти:

по 3 лампи на 10 кв. метрів приміщень закладів соцзахисту населення, читальних залів, книгосховищ та архівосховищ бібліотек і архівів, закладів культури, житлового фонду управителя багатоквартирного будинку, ОСББ;

по 2 лампи на 10 кв. метрів для місць загального користування закладів соцзахисту населення, фізичної культури і спорту, управителя багатоквартирного будинку, ОСББ;

Для обміну ламп необхідно буде попередньо відправити запит на потребу отримання LED-ламп через портал Дія. Для цього потрібно:

  • авторизуватися на порталі Дія за допомогою КЕП юридичної особи;
  • перевірити інформацію щодо підприємства;
  • перейти у розділ — Послуги та вибрати Обмін лампочок і почати заповнення запиту на потребу;
  • вказати площу в калькуляторі, щоб побачити ліміт і в рамках ліміту вибрати кількість і типи ламп;
  • поставити відмітку про згоду здачі такої самої кількості ламп розжарювання;
  • вказати місцезнаходження організації;
  • перевірити та підтвердити дані, щодо сформованого запиту;
  • підписати запит на потребу КЕПом юридичної особи.

Після подання заявки, протягом тижня представники Укрпошти зв’яжуться за вказаним номером телефона та нададуть подальші інструкції для отримання енергоощадних ламп. 

Детальніше інформація викладена в постанові Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 № 25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії в Україні» зі змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.2023 № 856 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 січня 2023 р. № 25».