back

Положення, склад та місцезнаходження комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти

26 липня 2023

У застосунку Дія доступна нова послуга єВідновлення. Українці, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву і отримати грошову допомогу на ремонт житла.

З березня 2022 року у застосунку та на порталі Дія надійшло більше 373 тисяч повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно українців. Уряд розробив прозорий та ефективний план відбудови, щоб люди якомога швидше повернулися в рідні домівки. Один із етапів — програма єВідновлення. 

 

 

Склад

комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України

 

Йожиков Сергій Валерійович  -  заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради

 

Сердюк Олександр Володимирович - начальник відділу містобудування та архітектури міської ради

 

Поливода Владислав Сергійович - головний спеціаліст відділу земельних відносин міської ради

 

Шахунов Максим Олександрович - начальник юридичного відділу міської ради

 

Пузирей Ірина Петрівна - начальник відділу економіки міської ради

 

Сичов Ігор Володимирович - головний спеціаліст відділу житлово-комунального господарства міської ради

 

Ліпаков Олександр Миколайович - заступник начальника Новгород-Сіверського районного відділу поліції з превентивної діяльності ГУ НП у Чернігівській області (за згодою)

 

Лисиця Олександр Миколайович - голова Новгород-Сіверської районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" (за згодою)

 

Жура Ніна Олександрівна - представник Новгород-Сіверської районної організації ветеранів України (за згодою)

 

Бурико Олена Миколаївна - голова Новгород-Сіверської районної громадської організації "КНЯЖИЙ ГРАД"

 

 

Місце знаходження комісії

місто Новгород-Сіверський вулиця Захисників України, 2 (будівля Новгород-Сіверської міської ради)

 

Кількість заяв по Новгород-Сіверській громаді

17

Кількість прийнятих заяв

6

Кількість прийнятих рішень

2

 

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України

 

1. Це Положення визначає порядок організації роботи Комісії з розгляду питань щодо компенсації за пошкодженні об'єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі - Комісія).

2. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України та Законом України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України", Порядком надання компенсації для відновлення окремих категорій об'єктів нерухомого майна, пошкодженого внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги "єВідновлення", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 381, із змінами (далі - Порядок), Порядком проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 року № 257, Порядком виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов'язаних із пошкодженням будівель та споруд, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 року № 473, іншими законодавчими та нормативно-правовими актами, а також цим Положенням.

3. Терміни, що використовуються у цьому Положенні, вживаються у значенні, наведеному у Цивільному кодексі України, Бюджетному кодексі України, Законах України "Про публічні електронні реєстри", "Про електронні довірчі послуги", "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні", "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг", "Про оборону України", "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", "Про регулювання містобудівної діяльності", "Про надання будівельної продукції на ринку", "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України", Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій об'єктів нерухомого майна, пошкодженого внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги "єВідновлення", затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 381, із змінами, та інших законодавчих актах.

4. Основними завданнями Комісії є: 

4.1. Розгляд та вивчення поданих заяв та інших документів, які є підставою для надання компенсації за пошкодженні об'єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі - компенсація).

4.2. Прийняття рішення про надання компенсації отримувачам компенсації чи відмову у наданні заявникам компенсації.

5. До складу Комісії входять представники правоохоронних органів з метою проведення перевірки наявності обмежень щодо отримання компенсації, передбачених абзацом третім пунктом 4 Порядку.

До складу Комісії можуть за згодою залучатися представники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, експерти, оцінювачі, суб’єкти оціночної діяльності, виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, представники міжнародних та громадських організацій.

До участі в засіданні Комісії не допускається член комісії за наявності у нього потенційного, реального конфлікту інтересів.

Кількість членів Комісії повинна бути не менш як п’ять осіб: голова, заступник голови, секретар та інші члени.

6. Голова Комісії:

- здійснює керівництво діяльністю Комісії;

- веде засідання Комісії;

- розподіляє обов'язки між членами Комісії, дає їм доручення;

- приймає рішення щодо проведення засідань Комісії;

- здійснює інші повноваження відповідно до законодавства.

Заступник голови Комісії:

- у разі відсутності голови Комісії здійснює його функції;

- забезпечує організацію діяльності Комісії;

- здійснює моніторинг стану виконання рішень Комісії та постійно інформує про це голову Комісії;

- виконує інші доручення голови Комісії.

Секретар Комісії:

- організовує підготовку до засідання Комісії;

- інформує членів Комісії про час та дату його проведення;

- готує проєкт порядку денного;

- складає та оформлює протокол засідання Комісії;

- виконує інші функції за дорученням голови Комісії.

7. Основною формою роботи Комісії є засідання, необхідність проведення яких і перелік питань розгляду на яких визначає голова Комісії.

Комісія може проводити свої засідання в режимі реального часу з використанням відповідних технічних засобів, зокрема через Інтернет.

Засідання комісії вважається правоможним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини її складу.

Рішення комісії приймаються більшістю голосів її членів, які беруть участь у засіданні та мають право голосу. У разі рівного розподілу голосів остаточне рішення приймає головуючий на засіданні.

Рішення Комісії фіксується в протоколі засідання, який підписується головуючим на засіданні та секретарем.

Член Комісії, який не підтримує пропозиції, може викласти в письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

8. Комісія відповідно до покладених на неї завдань:

8.1. Надає отримувачам компенсації вичерпну інформацію та консультації з питань отримання компенсації.

8.2. Розглядає заяви.

8.3. Встановлює наявність/відсутність права та підстав для надання компенсації та пріоритетного права на отримання компенсації відповідно до пункту 5 цього Порядку.

8.4. Забезпечує проведення обстеження пошкодженого об’єкта, в тому числі з метою встановлення факту ремонтних робіт, що виконані за рахунок інших джерел фінансування, або у разі, коли обстеження не було проведено до моменту розгляду заяви.

8.5. Ознайомлює отримувача компенсації з даними, зафіксованими для відповідного заповнення чек-листа, форма якого наведена в додатку 2 до Порядку (далі - чек-лист).

8.6. Приймає рішення про зупинення/поновлення розгляду заяви, надання/відмову у наданні компенсації відповідно до Порядку.

8.7. Здійснює розрахунок компенсації за пошкоджений об'єкт та визначає обсяг пошкоджень об'єкта нерухомого майна за даними акта комісійного обстеження, виконаного відповідно до пункту 81 Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов'язаних із пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 року № 473, та/або звіту з технічного обстеження відповідно до пункту 81 Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 року № 257.

8.8. Заповнює чек-лист в електронній формі за допомогою Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі - Реєстр пошкодженого та знищеного майна).

8.9. Здійснює фотофіксацію пошкоджень об'єкта нерухомого майна, що свідчить про характер та обсяг руйнувань, за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі, у разі недодання результатів фотофіксації до акта комісійного обстеження та/або звіту з технічного обстеження.

8.10. Виконує інші повноваження, що випливають з покладених на неї завдань.

9. Комісія в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна:

9.1. Отримує заяви для їх розгляду.

9.2. Перевіряє надану інформацію в заяві та додані документи.

9.3. Вносить відомості про зупинення/поновлення розгляду заяви із зазначенням інформації та/або документів, які заявник повинен додати, але в межах та відповідно до пункту 13 Порядку.

9.4. Вносить результати комісійного обстеження у разі його проведення за рішенням цієї комісії.

9.5. Заповнює за кожним пошкодженим об’єктом чек-лист, результати фотофіксації пошкоджень об’єкта та визначає розмір компенсації;

9.6. Вносить відомості про надання/відмову у наданні компенсації.

10. Комісія з метою виконання покладених на неї завдань має:

10.1. Доступ та право на отримання документів та/або інформації (в тому числі конфіденційної, в порядку, встановленому законодавством) з інформаційно-комунікаційних систем державної та комунальної форми власності, необхідних для перевірки відомостей, зазначених у заявах.

10.2. Право на безкоштовне отримання від державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, які володіють документами та/або інформацією, необхідними для прийняття рішення про надання компенсації (у тому числі з метою поновлення втрачених документів, необхідних для надання компенсації) протягом трьох робочих днів з дня отримання відповідного запиту.

11. Черговість прийнятих до розгляду заяв визначається автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна у порядку надходження інформаційних повідомлень з урахуванням пріоритетного права, визначеного пунктом 5 Порядку.

Строк розгляду заяви Комісією не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

12. Підставами для відмови у надання компенсації є:

12.1. Подання заяви про надання компенсації особою, яка не може бути отримувачем компенсації відповідно до Порядку або не має повноважень для подання заяви;

12.2. Виявлення недостовірних даних, зазначених у заяві про надання компенсації за пошкоджений об’єкт.

13. Підставами для зупинення розгляду заяви Комісією є:

13.1. Неподання або подання не в повному обсязі інформації та/або документів в межах переліку, передбаченого пунктом 13 Порядку.

13.2. Наявність у комісії документально підтверджених відомостей про те, що отримувачу компенсації вручено підозру про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого розділом І “Злочини проти основ національної безпеки України” Особливої частини Кримінального кодексу України.

Комісія у строк, встановлений для розгляду заяви, приймає рішення про зупинення розгляду заяви та невідкладно, але не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня прийняття такого рішення, повідомляє про це заявнику.

Рішення повинне містити вичерпний перелік підстав для зупинення розгляду заяви.

Комісія не має права вимагати від заявника надання інших документів, крім тих, відсутність яких стала підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви.

Розгляд заяви про надання компенсації поновлюється на підставі рішення Комісії про відновлення розгляду заяви про надання компенсації протягом п’яти робочих днів з дня отримання відомостей про усунення обставин, що стали підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви. Зазначене рішення приймається протягом п’яти робочих днів з дня отримання Комісією відомостей про усунення обставин, що стали підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про надання компенсації.

Перебіг строку розгляду заяви продовжується з моменту усунення обставин, що стали підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви, з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

14. Рішення Комісії про надання/відмову у наданні компенсації затверджується рішенням виконавчого комітету протягом п’яти календарних днів з дня його прийняття.

15. Інформація про місцезнаходження Комісії, її персональний склад, порядок роботи та інформація за результатами засідань Комісії (кількість розглянутих заяв, прийнятих Комісією рішень тощо) розміщується на офіційному веб-сайті уповноваженого органу.

16. Організаційне, інформаційне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Комісії здійснюється за рахунок місцевого бюджету.

17. Розмір компенсації за один пошкоджений об’єкт не може бути більший, ніж 200 тис. гривень.

 

Детальніше про єВідновлення, умови участі та обмеження – за посиланням: https://erecovery.diia.gov.ua/.