back

Безпека праці при транспортуванні, зберіганні та переробці зернових культур

25-08-2022 10:59

Під час транспортування, зберігання та переробки зернових культур роботодавцям необхідно підвищити рівень контролю з боку керівників за виконанням робіт, більше приділяти уваги якості проведення інструктажів з питань охорони праці (вступного, первинного, повторного, позапланового, цільового) та спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників, що виконують роботи з підвищеною небезпекою.

 

Також відповідно до Правил з охорони праці необхідно дотримуватись нормативно-правових актів з охорони праці: не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд; не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці; провести заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни; для виконання технологічних процесів не допускати машини і обладнання, які мають технічні несправності; не допускати експлуатацію машин без передбачених конструкцією огорож рухомих елементів.

 

Обов’язки працівника – дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. Нехтування цими обов’язками нерідко і є причиною настання безглуздих нещасних випадків.

 

На сільськогосподарських підприємствах перевозять зерно від зернозбиральної техніки переважно автомобільним та рідше тракторним транспортом, тому для уникнення нещасних випадків необхідно зробити наступні кроки:

  1. Забезпечити водіїв спецодягом, а автомобілі справними вогнегасниками.
  2. Провести позаплановий інструктаж з охорони праці з водіями і працівниками гаража.
  3. Покласти обов’язки щоденного контролю за технічним станом зерновозів на завідувача гаража.
  4. Облаштувати знаками пріоритету дорожнього руху територію елеваторів, на якій перебувають автомобілі перед розвантажуванням зерна.

 

Працівникам заборонено перебувати у кузові автомобіля або тракторного причепа під час заповнювання їх зерном, а також під час транспортування зерна до місця складування.

 

Просимо керівників підприємств, фермерських господарств забезпечити безпечну працю на своєму підприємстві!

 

 

В. Коровченко, головний спеціаліст профілактики

страхових випадків Новгород-Сіверського відділення управління виконавчої дирекції Фонду

                                         соціального страхування України

                                          в Чернігівській області