25-08-2022 10:59
Під час транспортування, зберігання та переробки зернових культур роботодавцям необхідно підвищити рівень контролю з боку керівників за виконанням робіт, більше приділяти уваги якості проведення інструктажів з питань охорони праці (вступного, первинного, повторного, позапланового, цільового) та спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників, що виконують роботи з підвищеною небезпекою.
Також відповідно до Правил з охорони праці необхідно дотримуватись нормативно-правових актів з охорони праці: не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд; не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці; провести заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни; для виконання технологічних процесів не допускати машини і обладнання, які мають технічні несправності; не допускати експлуатацію машин без передбачених конструкцією огорож рухомих елементів.
Обов’язки працівника – дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства. Нехтування цими обов’язками нерідко і є причиною настання безглуздих нещасних випадків.
На сільськогосподарських підприємствах перевозять зерно від зернозбиральної техніки переважно автомобільним та рідше тракторним транспортом, тому для уникнення нещасних випадків необхідно зробити наступні кроки:
Працівникам заборонено перебувати у кузові автомобіля або тракторного причепа під час заповнювання їх зерном, а також під час транспортування зерна до місця складування.
Просимо керівників підприємств, фермерських господарств забезпечити безпечну працю на своєму підприємстві!
В. Коровченко, головний спеціаліст профілактики
страхових випадків Новгород-Сіверського відділення управління виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування України
в Чернігівській області