back

Про оплату лікарняних

02-12-2020 09:31

2,2 мільйона українців знаходились на лікарняних і декретних за підсумками 11 місяців

Упродовж січня–листопада Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, у зв’язку із вагітністю та пологами, а також на поховання для 2,2 млн застрахованих осіб.

Матеріальне забезпечення нараховано на суму близько 14,5 млрд гривень.

Зокрема, допомоги по тимчасовій втраті працездатності нараховано для майже 2,1 мільйона осіб, з яких понад 56 тисяч – у разі ізоляції від COVID-19. Допомоги по вагітності та пологах – для 130 тисяч жінок, допомоги на поховання – за понад 10,3 тис. страховими випадками.

У ФССУ відсутні затримки із фінансування по жодній зі статтей видатків, оплата здійснюється вчасно та в повному обсязі.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

  • Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).
  • Листок непрацездатності передають на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).
  • Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду.
  • Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду (ми радимо робити це дистанційно), після чого здійснюється перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника. Дізнатись, чи вже перераховано Фондом кошти, застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників, де щоденно оновлюється інформація про стан фінансування заяв-розрахунків.
  • Виплата роботодавцем матеріального забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України