16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Зухвале нехтування правилами...

Зухвале нехтування людськими правилами або коли на Новгород-Сіверщині скінчиться сміттєва прірва

 

Сміття – проблема, яку начебто вирішили в Новгороді-Сіверському, і наразі взялися за розв’язання цього питання в населених пунктах громади.

 

Сьомий рік поспіль по місту встановлюють сміттєві баки, організовано систематичний вивіз твердих побутових відходів на полігон. А чи замислювався кожен з нас, що за цим всім стоїть?

 

Але ж непотріб потрібно комусь зібрати і завантажити до сміттєзбиральної машини, а ще – вивезти на полігон ТПВ. Безкоштовно не поїде жодна машина – потрібно пальне, працівники КП «Добробут» теж  без  заробітної плати працювати не будуть. Крім того,  підприємство ще платить податки та має багато інших витрат. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття НЕМОЖЛИВІ.

 

Понад тисяча жителів нашого міста, нехтуючи працею комунальників, землею, де вони мешкають, оточуючими їх людьми, не вважають за потрібне платити за вивіз ТПВ. Одна з жительок вулиці Михайла Чалого заборгувала 5 тисяч 560 гривень. При цьому, тариф за вивезення ТПВ на місяць з однієї людини – 19,02 грн. Сума для сім’ї з середнім заробітком досить помірна. Є такі, що мають борг перед КП «Добробут» в дві тисячі гривень. Загалом станом на грудень 2021 року сума боргу населення міста склала 256 796,14 грн.

 

Договір та діючий тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів  передбачає плату: за збирання та вивезення твердих побутових відходів. Через несплату за ці послуги місто вже зовсім скоро може потонути у купі непотребу, а КП «Добробут» збанкрутувати.

 

Дуже важливо, щоб всі  усвідомили: укладення договору на вивезення відходів та сплата за цю послугу є обов’язком. До того ж, це пряме нехтування нормами законодавства.

 

Із 1 січня 2020 року, згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги», обов’язковим є укладення надавачем послуг договорів на вивезення твердих побутових відходів із власниками або орендарями всіх об’єктів, на яких  утворюються  побутові  відходи  (житлові будинки, земельні ділянки, гаражі, підприємства, установи тощо).

 

Відповідно до ч. 2 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють ОПЛАТУ таких послуг. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

 

В статті 15 Закону України «Про відходи» йдеться: «Громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов'язані:

  • дотримуватися вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів у сфері поводження з відходами;
  • вносити в установленому порядку плату за послуги з поводження з побутовими відходами;
  • виконувати інші обов'язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами».

 

Виявивши факти порушення наведених вище норм чинного законодавства України, уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться ці порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження за порушення ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів». Передбачене стягнення штрафу: на громадян – від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадовців, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Тобто законні підстави для притягнення до відповідальності за неукладення договору на вивезення сміття та несплату за цю послугу є.

 

Важливо додати, що громадянам проводиться відшкодування плати за послугу за рахунок пільг та субсидій. Якщо ж у людини є борг більший, ніж 680 гривень за будь-яку комунальну послугу, на яку нараховується субсидія, виплати одразу ж припиняються. Тобто, якщо ви не сплачуєте за вивіз сміття, автоматично виплата субсидії вам припиняється.

 

Тож боржникам варто замислитися: а чи потрібні їм проблеми з законом та ще й можна субсидію втратити. А ще пам’ятаймо відомий вислів: «Кожна праця має бути оплачена». Працівники КП «Добробут» за будь-якої погоди щодня прибирають за нами непотріб і вони, як і всі ми, хочуть вдячності за свій труд і вчасно отримувати заробітну плату.