16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57

Звіт про врахування бюджетних пропозицій від громадян


 З метою донесення до мешканців громади, як до дітей і дорослих, старших людей та тих, хто мало цікавиться фінансовими питаннями, доступною, простою  і зрозумілою мовою складної, специфічної  інформації про бюджет Новгород-Сіверської міської територіальної громади,  у жовтні  2021 року  у рамках участі Новгород-Сіверської міської ради в Програмі DOBRE був розроблений і запроваджений механізм «Бюджету для громадян».

 

Захід проведено у рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Над розробкою Бюджету для громадян працювала робоча група у складі фахівців Новгород-Сіверської міської ради, депутатського корпусу та громадськості спільно з представниками Партнерства «За прозорі місцеві бюджети» за підтримки Програми DOBRE. Робочою групою проведено попередню оцінку бюджетної прозорості, пройдено навчання щодо прозорості бюджетного процесу, перейнято досвід від представників громад інших областей України.

 

Бюджет для громадян допомагає зрозуміти поточний бюджет громади; інформує про всі ключові елементи бюджету, пояснює, як приймаються бюджетні рішення, яким є фінансовий стан громади, виходячи з чого розробляється бюджет, розкриває значення бюджетної термінології. І робить все це просто і зрозуміло.

 

Бюджет для громадян демонструє, які є можливості в кожного мешканця громади впливати на формування та витрачання бюджету своєї громади.

 

В населених пунктах Новгород - Сіверської міської територіальної громади відбулись заходи громадської кампанії «Впливай на бюджет своєї громади». Під час заходів жителі  знайомились з новим для громади документом «Бюджет для громадян» та надавали пропозиції до бюджету на 2022 рік.

 

Загалом  було подано 285 пропозиції по вирішенню питань на будь- який смак, від побажання  ремонтувати  дороги до перенесення святкування ялинки з площі до будинку культури.

 

Найбільше пропозицій стосувалося стану та ремонту доріг і тротуарів, їх надійшло аж 77, благоустрою населених пунктів громади, зокрема посипання доріг взимку, впорядкування зелених зон, приведення в належний стан фасадів публічних будівель і навіть побудувати громадський туалет, питання освітлення вулиць та встановлення ліхтарів, відпочинку та дозвілля: встановлення дитячих та спортивних майданчиків, створення нових зон відпочинку і навіть  проведення картопляного фестивалю Буда-Вороб'ївська "Бабка", питань  житлово - комунального господарства (наприклад проведення каналізації), вирішення деяких освітніх та екологічних проблем тощо.

 

В зв’язку із зростанням у 2022 році видатків на захищені статті, зокрема на енергоносії та комунальні послуги, при формуванні бюджету міської територіальної громади на 2022 рік не було можливості врахувати всі пропозиції громадськості.

 

У той же час, у бюджеті міської територіальної громади на 2022 рік передбачені видатки на благоустрій території населених пунктів, проведення будівництва, ремонту та утримання доріг і тротуарів  комунальної власності, розробку містобудівної документації Новгород-Сіверської міської територіальної громади, перевезення пасажирів автомобільним транспортом в межах  громади тощо.


Звіт щодо збору пропозицій до проєкту бюджету на 2024 рік.docx 


*Детальну інформацію про бюджет Новгород-Сіверської міської територіальної громади на 2022 рік можна переглянути за посиланням.