16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57

Офіс реформ - це постійно діючий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, який утворено з метою забезпечення на належному рівні організації та координації впровадження реформ, зокрема щодо планування відповідних заходів, проведення моніторингу та аналізу стану їх виконання.

Основними завданнями Офісу реформ є:

- забезпечення на належному рівні організації та координації впровадження реформ; - підготовка пропозицій щодо плану заходів із впровадження реформ на відповідний рік та механізмів реалізації таких реформ; - проведення моніторингу стану виконання міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади завдань, передбачених планом заходів; - проведення аналізу результатів виконання міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади завдань, передбачених планом заходів.

Контактна інформація: [email protected]; +38 (044) 256-75-23

=================================================

Територіальна реформа — формування спроможних територіальних громад

— Питання об’єднання територіальних громад в одну спроможну, яка може себе фінансово утримувати і надавати населенню необхідний обсяг адміністративних і соціальних послуг, є назрілим. Нинішній фінансовий стан сільських громад області тому підтвердження, адже переважна більшість із них на 70-90% є дотаційними, — на цьому наголосив заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Ситник під час чергового брифінгу для ЗМІ.

З початку року в країні, за його словами, розпочато процес реформування місцевого самоврядування. Уже відбулися зміни в бюджетному кодексі, ухвалено низку нормативно-правових актів щодо об’єднання територіальних громад. На сьогодні триває перший етап адміністративно-територіальної реформи — підготовка та затвердження перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Уже три області — Дніпропетровська, Житомирська та Хмельницька затвердили такі плани.

Проект перспективного плану підготовлено і на Чернігівщині. Але на позачерговому засіданні сесії обласної ради, що проходило 28 травня, він не був затверджений депутатами. Основна причина цього, на думку Сергія Ситника, полягає у недостатньому залученні депутатів обласного рівня до обговорення пропозицій. Саме через це і вирішено доопрацювати проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад у двотижневий термін, врахувавши всі думки та побажання.

За досить короткий час в області було проведено чималу роботу у просування цього питання. Попередні обговорення та консультації щодо утворення спроможних територіальних громад та формування їх потенційних адміністративних центрів відбулись у кожному районі області. В обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також у районах пройшли навчання понад 1000 фахівців, службовців різних рівнів. У засіданнях районних робочих груп з розробки проекту перспективного плану формування територій громад брали участь депутати обласного та районного рівнів. Загалом уже відбулось 65 засідань районних робочих груп.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо переваг об’єднаних громад, директор «Офісу реформ» у Чернігівській області Ярослав Жиденко зазначив, що насамперед це фінансові ресурси. Об’єднана територіальна громада фінансуватиметься на таких самих засадах, як і нинішні міста обласного значення. За ними закріплюється 60% податку на доходи фізичних осіб. Це кошти на утримання дитячих садочків, шкіл, ФАПів, клубів, бібліотек, спортивних споруд тощо. Держава надаватиме субвенції на освіту, медицину, а за нестачі коштів — дотацію вирівнювання.

Окрім цього, держава ще стимулюватиме громади, які вирішили добровільно об’єднатися, додатково виділятиме кошти та сприятиме залученню міжнародних фінансів для проектів із реконструкції закладів бюджетної сфери. Уже в цьому році об’єднані територіальні громади області можуть отримати додатково понад 170 мільйонів гривень. На наступний рік закладено цифру дещо меншу — більше 145 мільйонів.

https://www.youtube.com/watch?v=N8cfeu0nq_k

https://www.youtube.com/watch?v=sfOhyb-ngW8

================================================

Децентралізація - це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування.

КОНЦЕПЦІЯ РЕФОРМУВАННЯ.doc

15.05.2015

В.Гройсман: Необхідно започаткувати процес обговорення змін до Конституції у частині децентралізації на територіальному рівні Голова Верховної Ради України, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман наголошує на необхідності започаткувати процес обговорення змін до Конституції у частині децентралізації на територіальному рівні.

По завершенні пленарного засідання Комісії у п’ятницю В.Гройсман зазначив, що люди на місцях повинні вникати у суть реформи, яка, серед іншого, спрямована на вирішення проблем належного фінансового забезпечення делегованих повноважень органів місцевого самоврядування, що сприятиме підвищенню спроможності територіальних громад.

Голова Комісії заявив, що її робота відбувається інтенсивно і змістовно. «Є відповідні результати, є дискусія, але вона продуктивна: кожен член Комісії може висловити свою думку, внести пропозицію і знайти розуміння», - підкреслив він. За словами В.Гройсмана, таке бажання досягти компромісу демонструють усі члени Комісії.

В.Гройсман поінформував про перебіг засідання, звернувши увагу, зокрема, на те, що вже є визначеність щодо розмежування повноважень громад різних рівнів, і на наступному тижні відповідна робоча група доопрацьовуватиме це питання.

На запитання журналістів, коли можна очікувати на остаточну версію проекту закону про внесення змін до Конституції у частині децентралізації, В.Гройсман висловив думку, що нині цей документ підготовлено на 70%. «Відбувається фахова професійна дискусія конституціоналістів. Попереду матимемо політичну дискусію», - сказав він.

В.Гройсман повідомив про декілька варіантів здійснення конституційних змін у судовій сфері та у частині дотримання прав людини. «Рухаємося інтенсивно у цьому напрямку», - заявив він. При цьому В.Гройсман нагадав, що текст, напрацьований Комісією, буде основою для пропозицій Президента України щодо змін Основного закону.