16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
НВ при виконанні робіт у зимовий період

Як запобігти нещасним випадкам при виконанні робіт у зимовий період на підприємствах

Профілактична робота повинна проводитися щоденно, із кожним працівником окремо з урахуванням особливостей його робочого місця. Боротьбу з травматизмом слід починати з організаційних заходів.

 

Один із найефективніших організаційних заходів – регулярне своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, навчання працівників безпечних методів виконання робіт у зимовий період.

 

Особливо потрібно остерігатися холоду працівникам, робочий день яких проходить на вулиці. Вони під час роботи стикаються одразу з декількома небезпечними факторами. Це і низька температура, і слизька поверхня. Тому метою кожного інженера з охорони праці є ще раз донести до працівників і до їхніх керівників правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку.

 

Попередити обмороження можна таким чином: потрібно не допускати намокання ніг, одяг і взуття повинні бути цілими, сухими, час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати), вживати гарячий чай і їжу.

 

При низьких температурах обмороження може статися при дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього, роботи слід виконувати в рукавицях.

 

У зв’язку із погіршенням погодних умов слід звернути увагу на попередження травмування працівників під час пересування. Основними причинами таких нещасних випадків є падіння через незадовільний стан тротуарів, доріг (неприбраний сніг, ожеледиця, інше) та травми, отримані через падіння з даху бурульок або снігу. При наявності снігового покриття потрібно своєчасно проводити роботи з прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці.

 

Варто звернути увагу на проведення позапланових інструктажів з питань охорони праці із водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотриманням усіх правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умовах. Автомобілі, трактори та інші самохідні машини, призначені для використання в зимових умовах, повинні мати утеплену кабіну, справну систему обігріву та бути обладнані системою запуску двигуна з кабіни.

 

При експлуатації автомобілів під час ожеледиці потрібно забезпечувати їх ланцюгами, засобами укриття, утеплення двигуна з боку радіатора й іншими подібними пристосуваннями.

 

Впровадження цих заходів матиме значний позитивний вплив на профілактику виробничого травматизму та допоможе зберегти здоров’я працівників під час трудової діяльності у зимовий період.

 

 

 

 

Валентина Коровченко, головний спеціаліст профілактики страхових випадків Новгород-Сіверського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області