16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Людина, що стала легендою ще за життя – Іван Богун

Національний герой та козацький лицар, український полководець Іван Богун. Його ім’я завжди лунатиме на наших сіверських кручах понад Десною.

 

Сьогодні річниця загибелі наказного гетьмана України, полковника Івана Богуна. 17 лютого минає 358 років з дня його страти.

 

Неподалік Новгорода-Сіверського на пагорбі біля пам’ятного знака відбувся мітинг-реквієм за участю керівництва Новгород-Сіверської міської територіальної громади, району, депутата облради Олександра Якубіна, представників козацтва, молоді, громадськості.

 

Відкриваючи мітинг, Новгород-Сіверський міський голова Людмила Ткаченко сказала: «Іван Богун – його мужність, його справжня любов до України, його віра в те, що Україна буде незалежною, мудрість військового стратега є взірцем сьогодні для наших захисників, для нашої молоді. Хотілося б, щоб пам’ять про Івана Богуна передавалася з покоління в покоління. Вічна пам’ять Івану Богуну. Слава герою України!»

 

Отаман окремого козацького полку ім. Івана Богуна, козацький полковник Павло Богун пригадав часи, коли на місці загибелі славетного наказного гетьмана збиралося зовсім мало людей, зараз Івана Богуна шанують на державному рівні.

 

Депутат обласної ради від Чернігівської обласної партійної організації політичної партії «РІДНИЙ ДІМ» Олександр Якубін звернувся до присутніх: «Ми живемо в дуже складні часи, коли над Україною нависла загроза. Хочу побажати всьому нашому краю мати таких патріотів як Іван Богун, тоді нам не страшний буде ніякий ворог. Давайте виховувати молодь таким чином, щоб вони любили, цінували свою країну. Героям Слава!»

 

Гетьман Вільного козацтва, голова ради Співтовариства організації Українського Козацтва В’ячеслав Іванюк вів мову про те, що всі українці ще за часів козака Івана Богуна були відвертими і безмежно любили Україну, то й сучасникам варто наслідувати славетних предків.

 

Страший науковий співробітник музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім" Павло Провозін говорив про те, що в Україні Івана Богуна шанували повсякчас, особливо наші військові.

 

Отець В’ячеслав відслужив панахиду за загиблим героєм.

 

Відбулась церемонія покладання квітів до пам’ятних знаків Івану Богуну на пагорбі неподалік селища Чернецьке та у міському парку.

Вічна слава і вічна вдячність Івану Богуну!

Воювали в ту війну

Аж до самої зорі,

Славу Богуну,

Славу Богуну,

Заспівайте, кобзарі!

(Ярослав Чорногуз. Пісня про Івана Богуна)