16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Центр підтримки підприємництва та туризму

Сьогодні опівдні відбулась ще одна подія, яка стала кроком вперед для розвитку малого та середнього бізнесу в Новгород-Сіверській громаді.

 

В самому центрі міста на першому поверсі старовинної будівлі відкрили Центр підтримки підприємництва та туризму. Це вдалося зробити спільними зусиллями: фахівців Програми USAID DOBRE, Агенції регіонального розвитку Чернігівської області, Чернігівської державної адміністрації та міської влади.

 

На заході були присутні:

Новгород-Сіверський міський голова Людмила Ткаченко; керівник Програми USAID DOBRЕ Брайан Кемпл; заступник голови Чернігівської ОДА Дмитро Іванов; депутат обласної ради Сергій Сергієнко; старша програмна фахівчиня Програми USAID DOBRE у Чернігівській області Наталія Сафронова; програмний фахівець Програми USAID DOBRE Ілля Лісогор; директорка агенції регіонального розвитку Чернігівської області Юлія Дарницька; директор Департаменту економрозвитку Олександра Хомик та заступник начальника управління – начальник відділу забезпечення розвитку підприємництва Роман Голомозик, підприємці міста.

 

Що зробили для того, аби Центр запрацював?

 

За рахунок державного бюджету (тобто отриманих від ЄС в рамках фінансування програми підтримки секторальної політики) та місцевого бюджету:

  • зробили поточний ремонт двох приміщень;
  • облаштували коворкінг-зону (тобто професійний простір де збиратимуться люди різних професій для спілкування і реалізації творчих ідей) з меблями та оргтехнікою;
  • облаштували консалтингову зону, де підприємці зможуть отримати фахові консультації з розвитку бізнесу;
  • створили простір дизайн-мислення для формування креативних, інноваційних рішень.

 

З бюджету громади виплачуватиметься заробітна плата фахівцеві, який буде працювати в центрі підтримки підприємництва та утримуватимуться відремонтовані приміщення.

 

На реалізацію даного проекту у 2021 році до Новгород-Сіверської міської ради надійшло державних коштів – 728,6 тис. грн, з них вже використано 387,446 тисяч (ремонт, устаткування, меблі).

 

У рамках реалізації проєкту від Програми USAID DOBRE отримали допомогу – меблі, техніку, устаткування, загальною вартістю 326,7 тисяч гривень.

 

З самого початку співпраці з Програмою DOBRE робоча група разом з консультантом від Програми ДОБРЕ створила Економічний профіль, розробили Програму місцевого економічного розвитку Новгород-Сіверської міської територіальної громади та План дій з її впровадження.

 

Фахівці Програми DOBRE передавали нам свій досвід. Робоча група працювала у тісній співпраці з експертами Програми DOBRE на всіх етапах підготовки Програми. Вони допомогли розробити проєкти місцевого економічного розвитку (МЕР), один з яких вже реалізовано – створено Центр підтримки підприємництва та туризму. Решта чотири вже розроблені та незабаром будуть втілені в життя:

  1. Облаштування зони для проведення туристичних активностей на території городища «Замок».
  2. Створення ковальського, швейного та медіа-коворкінгів.
  3. Створення зеленої демо-садиби.
  4. Започаткування ярмарку-фестивалю з відтворенням традицій княжих часів.

 

Для чого ж створили цей Центр в нашій громаді?

Центр підтримки підприємництва та туризму в Новгород-Сіверській міській територіальній громаді створили для того, аби мешканці громади зважувалися на підприємницьку діяльність і розвивали малий та середній бізнес на Новгород-Сіверщині. Також планується підтримка, тренінги, консультації для людей, які вже мають власний бізнес, селян, що займаються фермерством. Крім цього, бізнесмени отримуватимуть допомогу в реалізації власної продукції. Всі відвідувачі центру будуть отримувати туристично-інформаційні послуги, налагоджуватиметься співпраця з турагентствами.

 

«Хотіла б подякувати всім, хто допоміг у створенні цього центру. Це знакова подія для громади. Це хороша і корисна ідея. Такий Центр підтримки підприємництва та туризму просто був необхідний, бо багато є молодих людей, які просто не знають як зробити перші кроки у створенні власного бізнесу. Тут будемо організовувати зустрічі для досвідчених підприємців зі службами, до яких у них є запитання. Це місце, де бізнес і влада будуть зустрічатися і обговорювати проблеми», – сказала під час відкриття центру Новгород-Сіверський міський голова Людмила Ткаченко.

 

Програма DOBRE має багаторічні позитивні напрацювання і допомогла нашій громаді зростати та зміцнювати місцеве самоврядування. Разом реалізували вкрай важливі проєкти, аби жителі громади відчували підтримку з боку влади, змогли виявити свій потенціал, жили в комфортних умовах. Ця співпраця продовжується.

 

Проєкт реалізовується в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (#DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Спільно з Чернігівською облдержадміністрацією, Департаментом економрозвитку, проєктом Агенції регіонального розвитку Чернігівської області "Розвиток хаб-системи підтримки підприємництва, інновацій та стартапів в Чернігівській області", який фінансується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, в рамках програми «Підтримка регіональної політики України». Головний розпорядник коштів - Міністерство розвитку громад та територій України.