16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
80 років від дня народження С.Воїнова

29 січня 2022 року цій людині мало б виповнитися вісімдесят…

Кандидат філологічних наук, відомий дослідник «Слова о полку Ігоревім», засновник однойменного музею в нашому місті Святослав Воїнов за життя зібрав чималу ґрунтовну колекцію. Зараз її частина експонується у виставковій залі.

 

Саме тут сьогодні зібралися люди, які особисто були знайомі зі Святославом Воїновим, поціновувачі «Слова…», бібліотекарі з сіл громади.

 

Голова ГО «Княжий град» Олена Бурико пригадала, як впорядковувалися архіви відомого дослідника, як створювалася виставкова зала завдяки депутату Чернігівської облради Сергію Сергієнку та міській раді.

 

Олена Бурико розповіла про Святослава Воїнова: «Це людина, яка більшу частину свого життя присвятила збору матеріалів про «Слово…». Взагалі його мета – створити у нас на Новгород-Сіверщині інститут «Слова..» для того, щоб об’єднати всіх, хто в світі вивчає «Слово о полку Ігоревім». У 2012 році ми створили ГО «Княжий град», засновником якої також був Святослав Воїнов».

 

Історик, краєзнавець, редактор газети «Правий берег Десни» Борис Домоцький був особисто знайомий зі Святославом Воїновим, про нього сказав так: «Він був перший по величі бібліофіл по «Слову о полку Ігоревім» у Радянському Союзі. Він дослідник цього твору. Потужний краєзнавець Новгород-Сіверщини і патріот».

 

Завдяки такій непересічній особистості знають про нашу Новгород-Сіверщину і про те, що ця земля напряму пов’язана зі «Словом о полку Ігоревім». Нам пощастило, що маємо змогу долучитися до цієї прекрасної колекції. Про це вели мову Наталя Даценко, помічниця депутата облради Сергія Сергієнка та начальник відділу культури і туризму Юрій Воробей.

 

Він запропонував бібліотекарям громади розповідати про цю виставкову залу та колекцію Святослава Воїнова своїм читачам. При нагоді приїздити сюди, запрошувати школярів.

Наприкінці для всіх присутніх провели екскурсію.