16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Новорічні та Різдвяні свята – відзначаємо безпечно

В залі засідань Новгород-Сіверської міської ради відбулась нарада під головуванням заступника міського голови Павла Верченка. Говорили про правила поведінки під час масових гулянь, в тому числі й про дотримання карантинних обмежень.

 

Заступник начальника Новгород-Сіверського райвідділу Національної поліції України в Чернігівській області Павло Кедун розповів про карантинні обмеження, які діють в «жовтій» епідеміологічній зоні:

  • Під час масових гулянь на вулиці люди мають дотримуватись дистанції у півтора метри.
  • У приміщенні обов’язковим є масковий режим.Особливо актуальними є ці правила в Новий рік, Різдво чи Водохреще. У церквах під час богослужінь заборонені скупчення прихожан, маска повинна закривати рот та ніс людини.

 

«За це адмінпорушення може бути складена постанова або ж протокол. Постанова – 170 грн, а от протокол – це вже 17 тисяч гривень», – сказав Павло Кедун і додав, що співробітники поліції спочатку завжди проводять з порушником профілактичні бесіди, роз’яснення. Якщо ж людина або організатор заходу ігнорує попередження, тоді на нього складають протокол.

 

Проведення масових заходів під час карантину вимагає суворого дотримання низки норм. Останні можна знайти у Постанові Кабміну №1236 та Постанові Головного санітарного лікаря №18.

 

Вказані обмеження не будуть застосовуватись, якщо всі учасники та організатори заходу мають документ про отримання хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19 або негативий ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, чинний 72 години. ХОЧА МАСКИ ОБОВ’ЯЗКОВІ.

 

Ще одне питання, яке жваво обговорювали на нараді – незаконна вирубка ялинок.

 

В Новгороді-Сіверському відкрили офіційні пункти продажу різдвяних вічнозелених красунь. Їх можна придбати без проблем та ризику бути оштрафованим.

 

Працівники ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» вже другий тиждень щодня виїздять в ліси, аби попередити незаконні вирубки ялин, сосен.

 

На засіданні було прийняте рішення створити робочу групу у складі співробітників Нацполіції, лісівників, інспекторів Новгород-Сіверського райвідділу ДСНС. Вони будуть проводити рейди проти несанкціонованої вирубки ялинок та сосен, а також їхнього перевезення та незаконного продажу.

 

Нагадаємо!

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою стягнення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду – штрафу від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

 

Крім отримання штрафів порушники можуть притягатися до кримінальної відповідальності, яка передбачена у випадку, коли завдана шкода у двадцять і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян. Так, згідно зі ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду або були вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах передбачають, крім штрафів у великих розмірах (від 17 000 до 34 000 грн), кримінальну відповідальність (строк до 3 років, від 3 до 5 років, у разі тяжких наслідків – від 5 до 7 років).

 

Чималі штрафи чекають на тих, хто незаконно продає, купує та використовує піротехніку. З нагоди Новорічних свят нагадаємо про правила користування піротехнікою.

 

Продаж та використання піротехнічних засобів (феєрверків, бенгальських вогнів, петард тощо) регулюється:

  • Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
  • Постановою КМУ від 03 серпня 2011 року № 839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».
  • Статтею 1956 КпАП передбачена відповідальність за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів. Санкція – штраф від 595 до 1 020 грн з конфіскацією піротехнічних засобів. Якщо ці дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке правопорушення, то передбачена відповідальність у вигляді стягнення штрафу від 1 020 до 1 700 грн з конфіскацією.
  •  

Феєрверки заборонено продавати або передавати особам, які не досягли такого віку: класу 1 – 12 років; класу 2 – 16 років; класу 3 – 18 років.

Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в спеціалізованих торгових місцях і вимагати у реалізаторів сертифікат якості!

 

СВЯТКУЙТЕ БЕЗПЕЧНО!