16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Зустріч міського голови з ліквідаторами катастрофи на Чорнобильській АЕС

Зустріч Новгород-Сіверського міського голови з ліквідаторами катастрофи на Чорнобильській АЕС

Питання, що стосуються нотаріальних послуг та приватизації землі – це перше, про що запитували чорнобильці у міського голови Людмили Ткаченко.

 

Згодом перейшли до того, що наразі найбільше турбує ліквідаторів – лікування, бо всі ці люди отримали чималу дозу опромінення і мають хронічні захворювання.

 

В громаді прийнята відповідна програма щодо санаторно-курортного лікування для ліквідаторів І-ї категорії та відшкодування грошей за проїзд до санаторіїв (1000 гривень).

 

Голова Новгород-Сіверської районної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександр Лисиця сказав: «Квитки дорожчають, тому цієї суми не вистачить».

 

Новгород-Сіверський міський голова Людмила Ткаченко відповіла: «Цю програму ми прийняли на 2022 рік, депутати проголосували. Але ми маємо право вносити зміни. Тільки-но ми приймемо бюджет на наступний рік, то ми можемо додати суму компенсації за проїзд ліквідатора до санаторію».

 

Було чимало запитань до медиків, в тому числі про медичне обстеження.

Медичний директор КНП «Новгород-Сіверський міський ЦПМСД» Олена Борисюк сказала: «У кожного з вас є сімейний лікар. У нас є пакет первинної медичної допомоги. У нас є аналізатор крові, аналізатор сечі. Можна зробити загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, електрокардіограму. Все безкоштовно». Говорили й про дієвість програм «Доступні ліки» та «Ліки для ліквідаторів».

 

Турбує чорнобильців питання зубопротезування, цією безкоштовною для них процедурою вони можуть скористатися лише в Чернігові, що для хворих людей дуже незручно.

 

Міський голова Людмила Ткаченко розповіла присутнім: «На 2022 рік прийнята програма по закупівлі необхідного обладнання зубопротезного кабінету. Зараз є лікар на стажуванні, якщо він його пройде, тоді вам не доведеться їздити на протезування до обласного центру, а йти до в нашу лікарню».

 

За сьогоднішній зустрічі Олександр Лисиця розповів, що чорнобильці підготували і надіслали пропозиції до Кабміну, які стосуються прав ліквідаторів і потребують першочергового вирішення: охорона здоров’я, пенсійне забезпечення, пільги тощо.

 

Наприкінці зустрічі Олександр Лисиця подякував очільниці громади Людмилі Ткаченко за спілкування і розуміння проблем ліквідаторів та їх вирішення на місцевому рівні.