16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Варто знати про бюджет своєї громади!

13 жовтня в Новгород-Сіверській громаді розпочались заходи інформаційної кампанії «Впливай на бюджет своєї громади», яку проводить Громадське партнерство "За прозорі місцеві бюджети" разом з представниками нашої громади.

 

Зранку поблизу центральної площі Князя Ігоря було встановлено інформаційний пункт. Експерт Партнерства Олександр Мошнягул та працівники Новгород-Сіверської міської ради презентували жителям документ - «Бюджет для громадян 2021». Для людей це абсолютно новий формат.

 

Експерт Олександр Мошнягул пояснює для чого все це потрібно: «Паспорти бюджетних програм, звіти про виконання паспортів – всі ці документи достатньо складні. Вони складаються з великої кількості додатків. Тому ми вирішили максимально спростити інформацію, люди мають розуміти таку термінологію як: видатки, загальний фонд, спеціальний фонд. В цьому документі є такий словничок, де вся ця інформація оптимізована для людей. Доступно подана інформація про доходи, видатки, загальний обсяг бюджету. Більш докладно в документі ми показали заклади освіти».

 

В інформаційному пункті жителі громади розпитували про те, як формується бюджет громади, від чого він залежить. Люди отримували відповіді на запитання. Також мали змогу записати зауваження і пропозиції до проєкту Стратегії розвитку Новгород-Сіверської міської територіальної громади та до бюджету громади на 2022 рік.

 

Основні зауваження стосувались ремонту доріг, жителі сіл вносили пропозиції щодо облаштування дитячих майданчиків та зон відпочинку, вуличного освітлення.

 

Всі зібрані пропозиції будуть систематизовані та запропоновані для врахування при підготовці проєкту бюджету працівникам фінансового відділу та депутатам міської ради.

 

Для тих, хто бажав обговорити головний фінансовий документ громади у більш фаховому колі, була організована зустріч в залі засідань міської ради. Тут про його особливості говорили вже за участі заступника голови міської ради Павла Верченка, начальників відділів та управлінь, спеціалістів міської ради. Також мова йшла про бюджетну грамотність учнів старших класів та формувавння їхнього розуміння бюджету громади.

 

Павло Верченко відмітив позитив у документі, що сьогодні був представлений жителям громади, на останній сторінці наявний QR-код. Це дуже зручно. За його допомогою також можна залишити свої електронні пропозиції до бюджету громади на наступний рік.

 

Проєкт реалізується в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE , що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).