16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Україна розпочала п’ятий етап вакцинації

Україна розпочала п’ятий етап вакцинації. Всі охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації. Щеплення — добровільні й безоплатні. Вакцинація ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

ВАКЦИНИ

Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників.

Цього разу інформація про вакцину AstraZeneca (Covishieldта AstraZeneca-SKBio) Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. Україна також уклала контракт на купівлю вакцини за кошти державного бюджету та отримала 500 тисяч доз вакцин у межах цього контракту. У Південній Кореї вакцину виробляє компанія SK BioScience. В Індії вакцину за ліцензією виготовляє Serum Instituteof India під назвою Covishield.

Як діє цей тип вірусної векторної вакцини проти COVID-19?

Цей тип векторної вакцини є нереплікативною векторною вакциною, яка не здатна утворювати нові вірусні частинки; цей тип виробляє лише антиген вакцини. У векторних вакцинах проти COVID-19 використовуються вірусні вектори, що не відтворюються.

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС. Ефективність цієї вакцини варіюється від 63% у захисті від симптоматичного COVID-19 осіб від 18 років.

Вакцину AstraZeneca (Covishield) вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом від 4 тижнів (у епідемічний період) до 12 тижнів (у період епідемічної стабільності).

Введення вакцини Covishield слід відкласти пацієнтам із тяжкою формою лихоманки. Однак наявність незначної інфекції (наприклад, застуди) та субфебрильної температури не повинна спричинити відкладення вакцинації.