16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Нарада із сільгоспвиробниками

Важка розмова відбувалась сьогодні у міській раді на нараді із сільгоспвиробниками нашої громади. Питання не нове і вкрай болюче для наших мешканців : чому не всі аграрії завчасно сповіщають про оброблення земель ядохімікатами? Чому порушують встановлені санітарні відстані, не повідомляють про діючу хімічну речовину?

Начальник Новгород-Сіверського управління держпоживслужби Сергій Редкач розповів присутнім , що з 27 агрофірм тільки три діють дотримуючись законодавства. Віталій Кром, який є пасічником і багато років активно відстоює інтереси бджолярів, говорив про те, що створив групу у Viber для оперативного повідомлення про обробку земель: «Але все одно керівники підприємств ігнорують наші наполегливі прохання про вчасні повідомлення і просто видаляються з групи». Були озвучені і невдоволення агрофермерів: «Бджолярі розміщують вулики поряд з полями, не доводять це до відома ні старост, ні аграріїв, а вони повинні це робити зі свого боку. Отже, порушують вимоги й самі бджолярі». " Всі повинні працювати в рамках закону. Не розумію, чому працівники міської ради оправдовуються за недбалих керівників. Але ми не зможемо порозумітися, якщо будемо тільки звинувачувати один одного. Треба налагоджувати співпрацю, іншого шляху у нас немає!" - підсумувала непрості «дебати» міський голова Людмила Ткаченко.

На цій зустрічі був присутній також начальник Новгород-Сіверського районного відділу поліції Андрій Водолазкін. Мова йшла про існуючу зараз проблему так званого "самозахоплення" сільськогосподарських земель і їх незаконного обробітку. "На сьогодні вже заведено 84 відповідні кримінальні справи. Я закликаю всіх аграріїв оформити договори належним чином, а старост - допомогти працівникам поліції привести наш регіон в цьому питанні до ладу ".

Наприкінці наради Новгород-Сіверський міський голова Людмила Ткаченко довела до відома присутніх, що наявні договори аренди землі будуть переглянуті. " Ставки за аренду у громаді дуже різні : десь 3-4 відсотки , а інші платять від 12 і, навіть, до 35 відсотків. Так не повинно бути. Ставки за аренду землі будуть не менше 12 відсотків у всій громаді. Це наші гроші і ми будемо їх рахувати."