16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Щодо порядку надання житлових субсидій

Спрощений порядок надання населенню субсидій, який діє з 1 травня 2015 року постійно удосконалюється.

Так, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 26 червня 2015 року №475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій».

   Як зазначила начальник управління соціального захисту населення, сім'ї та праці міської ради станом на 28 серпня цього року житлову субсидію в місті отримують 1576 сімей. Для порівняння станом на 01 серпня минулого року ця цифра була в половину менша - 689 сімей.

  Головні новації у порядку надання житлових субсидій населенню:

  У новій формі декларації громадянам не потрібно вказувати дані про розмір їхніх доходів, достатньо лише вказати вид отриманого доходу і джерело (установу, підприємство чи організацію). Інформацію про розміри доходів громадян отримають від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду.

  Відмова від штрафних санкцій за допущені громадянами помилки.

  До сукупного доходу не включатимуться окремі види доходу: сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть безпосередньо участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства.

  Житлову субсидію можливо призначити на основі доходу за попередні три місяці перед зверненням. Пенсіонери зможуть отримати субсидію на підставі врахування їхніх доходів за останній місяць.

  Врегульовано питання надання субсидій фізичним особам-підприємцям. Для платників І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних. Для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі відповідно двох і трьох прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

  Кожна родина до 1 вересня 2015 року повторно отримає бланки заяви і оновленої декларації, які слід подавати для оформлення житлової субсидії. Разом з тим, можна використовувати і чинні на сьогодні бланки документів.