16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Правила поведінки і дії населення під час пожежі

 У разі виявлення ознак пожежі, до яких належать полум'я, дим, запах диму, характерне потріскування тощо, кожен громадянин зобов'язаний:

- негайно повідомити про це телефоном пожежну охорону. При цьому слід назвати адресу об'єкта (будинку), вказати кількість поверхів, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

- вжити (по змозі) заходів для евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;

- викликати (в разі необхідності) інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

 Після виклику пожежної охорони слід попередити про це всіх, хто перебуває поряд, після чого евакуюватися самому й допомогти в евакуації іншим, особливо особам похилого віку та маленьким дітям, запобігаючи при цьому виникненню паніки.

Для обмеження циркуляції повітря, яка може пришвидшити горіння, слід позачиняти всі двері й лише після цього покидати приміщення. Якщо дозволяє час, потрібно зупинити подачу газу й вимкнути електрику. Якщо ви опинилися біля вікна, трохи прочиніть його й дихайте через шпарину. Кличте на допомогу. Коли допомога (працівники пожежних підрозділів) прибула, намагайтесь привернути до себе увагу. Ніколи не вистрибуйте через вікно без крайньої потреби, адже кожен другий стрибок, скажімо, з четвертого поверху є смертельним. Якщо вистрибувати все ж доведеться, спочатку викиньте через вікно м'які речі (матрац, подушки тощо), після чого зменшить висоту падіння, повиснувши за вікном на руках Відштовхнувшись, стрибайте на м'які предмети, що їх ви скинули заздалегідь.

 Потрібно пам'ятати, що малі діти в разі пожежі часто ховаються під ліжками, в шафах, забиваються в різні кутки та закутки.

 Рятуючи потерпілих із будівель, що горять, та під час гасіння пожежі слід виконувати такі правила:

- перед тим, як увійти в палаюче приміщення, вкритися з головою мокрим покривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною;

- двері в задимлене приміщення відчиняти обережно, поволі, прикриваючи себе дверним полотном, щоб уникнути посилення полум'я від припливу свіжого повітря;

- у дуже задимленому приміщенні пересуватися поповзом або зігнувшись;

- для захисту органів дихання від чадного газу дихати крізь зволожену тканину;

- якщо сталося займання одягу, лягти на землю (підлогу) й перекочуватися з боку на бік, щоб збити полум'я (бігти не можна, бо полум'я посилиться):

- побачивши людину в одязі, що горить, слід накинути на неї пальто, плащ або будь-яке покривало й щільно притиснути їх до її тіла ;

- під час гасіння пожежі використовувати вогнегасники, пожежні крани, а також воду, пісок, землю, покривала та інші засоби.

 

ПОЖЕЖА НА КУХНІ АБО НА БАЛКОНІ

 На кухні і балконі найчастіше відбуваються масштабні спалахи. Як від цього уберегтися?

 Пам'ятаєте, що небезпечно зберігати на кухні і на балконі легкозаймисті речовини, різні ганчірки. Адже навіть недопалок, що випадково залетів на балкон, може стати причиною сильної пожежі! Точно також і на кухні - завіски, що розвіваються від вітерцю, можуть спалахнути, якщо вони висять в безпосередній близькості від плити. Тому не слід захаращувати кухню і балкон непотрібними речами, старими меблями, макулатурою і іншими предметами, які можуть послужити «їжею» вогню. Що робити?

 Якщо загорілася олія (у каструлі або на сковороді), то перекрийте подачу газу і електроенергії. Накрийте сковороду або каструлю кришкою, мокрою ганчіркою, щоб загасити полум'я, і хай вони так стоять до охолоджування олії - інакше вогонь спалахне знов. Ганчірку з грубої тканини (така завжди має бути на кухні) накиньте на руки, оберігаючи їх від вогню. Після цього, щоб перекрити доступ повітря до вогню, обережно накиньте її на предмет, що горить. При потраплянні олії, що горить, жиру на підлогу або стінах використовуйте для гасіння будь-який пральний порошок (як порошковий вогнегасник), засипаючи ним вогонь. При перегріві плити спочатку потрібно відключити її, а потім накрити спіраль мокрою ганчіркою.

 

ПОЖЕЖА У ДВОРІ

 Не паліть в дворах старі меблі, сміття, тополиний пух. Якщо вивезти непотрібні речі і опале листя неможливо, то спаліть їх на спеціально підготовленому місці, приготувавши вогнегасники, пісок і поливальні шланги. Пам'ятаєте: місце має бути відкритим і очищеним від трави!

 При загорянні негайно подзвоніть в пожежну охорону, повідомите про ситуацію, що трапилася. Разом з сусідами постарайтеся локалізувати  пожежу, не дати вогню перекинутися на дерев'яні споруди і автомобілі. Використовуйте для гасіння поливальні шланги, відра з водою, пісок і вогнегасники, але пам'ятаєте, що поливати водою вугілля, що горить, і горючі рідини - неефективно. Відведіть від вогню дітей, не забувайте про свою безпеку. Звільніть дороги усередині двору для проїзду пожежних машин. Попросіть жителів закрити вікна і кватирки, прибрати білизну з балконів.

 

ПОЖЕЖА В ГАРАЖІ

 У гаражі не можна палити, розводити вогнище, зберігати масляне дрантя, балони з газом. Виключіть попадання води або палива на електропроводку, що приводить до короткого замикання при прогріванні двигуна. Пожежу в гаражі загасити особливо складно через те, що багато хто зберігає там горючі матеріали.

Якщо пожежа все-таки відбулася, негайно викликайте пожежників, звіть на допомогу сусідів і перехожих. Постарайтеся разом з ними викотити автомобіль з гаража вручну, оскільки двигун може не завестися, і ви піддасте себе небезпеці. Не дайте вогню розповсюдитися на інші гаражі, підібратися до каністр з пальним або до газових балонів – у результаті можливий вибух. Використовуйте для гасіння вогнегасники з сусідніх гаражів, пісок, сніг, воду, підручні засоби.

 

ЯКЩО ГОРИТЬ АВТОМОБІЛЬ

 Будьте уважні: пожежу в машині можна розпізнати практично відразу. Запах бензину або горілої гуми в кабіні, поява диму з-під капота - все це чинники, передуючі загорянню і пожежі.

 При гасінні пролитого під машиною палива скористайтеся вогнегасником, подаючи піну або порошок в напрямі від краю до центру вогнища. При гасінні загоряння під капотом поступово і обережно відкрийте його - бажано збоку палицею або монтировкою, оскільки при цьому можливий викид полум'я. Направляйте вогнегасник на вогнище найбільш інтенсивного горіння або накроюйте полум'я брезентом, закидайте піском, рихлою землею, снігом, залийте водою. Не приступайте до гасіння, якщо ви в промасленому одязі або ваші руки змочені бензином - це украй небезпечно. При неможливості швидко ліквідовувати спалах відійдіть від машини на безпечну відстань, оскільки може вибухнути паливний бак.

 

ЯКЩО ГОРИТЬ ЛЮДИНА

 Таке буває не тільки в бойовиках. Найчастіше це трапляється на кухні при необережному поводженні з вогнем або в автоаваріях.

 Якщо на людині горить одяг, треба щонайшвидше погасити вогонь. А зробити це доволі важко, оскільки від болю він втрачає контроль над собою і починає кидатися, підсилюючи тим самим полум'я. Людину, що горить, насамперед треба зупинити будь-яким способом: або грізно окликнути, або повалити додолу.

 Одяг, що запалав, зірвіть або погасіть, заливаючи водою (взимку закидайте снігом). Якщо води немає, накиньте на постраждалого будь-який одяг або щільну тканину, не закриваючи йому голову, щоб він не отримав опіку дихальних шляхів і не отруївся токсичними продуктами горіння. Але майте на увазі: висока температура впливає на шкіру тим більше, чим довше і щільніше притиснутий до неї тліючий одяг. Якщо нічого під рукою не виявилось, катайте того, що горить по землі, щоб збити полум'я.

 Згасивши вогонь, винесіть постраждалого на свіже повітря, розріжте тліючий одяг і зніміть його, прагнучи не пошкодити обпалену шкіру. Накладете на уражені місця пов'язку з бинта або чистої тканини. При великих опіках загорніть постраждалого в чисте простирадло, терміново викличте «швидку» або доставте його в найближчий лікувальний заклад на ношах. Для зменшення болю дайте пігулку анальгіну, баралгіну або аспірину. Якщо у постраждалого немає блювоти, постійно напувайте його водою.

 При опіках першого ступеня (коли шкіра тільки почервоніла) для зменшення болю і попередження набряку тканин застосовують (протягом десяти хвилин) холодну воду, лід або сніг, а потім змащують уражену ділянку горілкою або одеколоном, але пов'язку не накладають. Кілька разів в день обробляють протиопіковими аерозолями або наносять тонким шаром синтоміцинову мазь.

 При опіках другого ступеня (коли утворилися міхури, причому деякі з них лопнули) обробляти уражені місця горілкою або одеколоном не потрібно, оскільки це викличе сильний біль і печіння. На область опіку накладіть стерильну пов'язку з бинта або пропрасованої тканини. Обпалену шкіру не слід змащувати жиром, зеленкою або марганцівкою. Полегшення це не приносить, а тільки утрудняє лікареві визначення ступеня ураження тканин. Добре допомагають примочки з сечі – це старовинний і безвідмовний народний засіб.