16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Наслідки приховування фактів виробничого травматизму.

Мають місце випадки, коли роботодавці просять травмованого працівника приховати факт виробничої травми та не надсилають повідомлення про нещасний випадок до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Колись людина не повідомила, що травмувалась на виробництві, а потім наслідки травми дають взнаки і доводиться роками (ДОКЛАДНІШЕ) лікуватись. Ось тоді вже люди усвідомлюють свою помилку та починають діяти, пишуть заяву з проханням провести розслідування чи в судовому порядку встановлювати факт настання нещасного випадку. У більшості випадків заяви пишуть після звільнення з роботи або у разі витрати великих коштів на лікування. Також надходять звернення від потерпілих у випадках відмови роботодавців проводити розслідування та видавати акт про нещасний випадок, що пов'язаний з виробництвом (за формою Н-1).

На даний час діє «Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 №1232 (далі – Порядок). Відповідно до нього визначається процедура проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, що сталися на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності.

Згідно з пунктом 7 Порядку, розслідуванню підлягають усі нещасні випадки, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на легшу роботу, терміном не менш як на один робочий день.

Якщо нещасний випадок стався з втратою працездатності більше одного дня, адміністрація підприємства повинна видати наказ про створення комісії з розслідування причин нещасного випадку. По закінченні терміну розслідування комісія має встановити причини нещасного випадку, розробити заходи щодо усунення його причин, а також скласти акти за формою Н-5, Н-1 (пов’язаний з виробництвом) або за формою Н-5 (не пов’язаний з виробництвом).

Крім того, пунктом 23 Порядку передбачено, що нещасний випадок, про який своєчасно не було повідомлено безпосереднього керівника чи роботодавця потерпілого або внаслідок якого втрата працездатності настала не одразу, розслідується і береться на облік згідно з цим Порядком протягом місяця після надходження заяви потерпілого чи особи, яка представляє його інтереси (незалежно від строку, коли він стався).

У разі реорганізації підприємства, на якому стався такий випадок, розслідування проводиться його правонаступником, а у разі ліквідації підприємства встановлення факту нещасного випадку розглядається у судовому порядку.

Згідно з ч. 3 ст. 22 Закону України «Про охорону праці» у разі відмови роботодавця скласти акт про нещасний випадок чи незгоди потерпілого з його змістом питання вирішуються посадовою особою органу державного нагляду за охороною праці, рішення якої є обов’язковим для роботодавця. Цим органом на даний час є Державна служба України з питань праці та її територіальні управління.

Тобто, для того, щоб легалізувати травму як таку, що пов’язана з нещасним випадком на виробництві, наймані працівники можуть письмово звернутися до Управління Держпраці у Чернігівській області або безпосередньо до суду

Виходячи з вищевказаного, роботодавцю, фізичній особі-підприємцю, яка використовує найману працю, не слід приховувати нещасний випадок, який стався з його працівником у процесі виконання ним трудових обов'язків, адже економічно не вигідно брати на себе відшкодування шкоди, заподіяної працівникові. В разі виявлення прихованого нещасного випадку або надання несвоєчасного повідомлення про нещасний випадок, згідно ст.165 Кодексу України про адміністративні правопорушення, роботодавця буде притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

За консультаціями з питань охорони праці або розслідування нещасних випадків на виробництві роботодавці та наймані працівники можуть звертатися до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Новгород – Сіверському районі за адресою: м. Новгород- Сіверський, вул. Губернська, 2. Телефони відділення – 31778, 31162.

Володимир Костяной, начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Новгород – Сіверському районі.