16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Традиційно, але із приємними сюрпризами, пройшла «Седнівська осінь-2015»

Цьогорічне Всеукраїнське літературно-мистецьке свято "Седнівська осінь" пройшло у новому форматі. До цього спонукало і співпадіння знакових подій: 125-річчя від дня народження місцевого поета Аркадія Казки та 300-річчя дерев'яної Георгіївської церкви XVIIІ століття.

До Седнева завітали народний художник України, голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик; поет, Герой України Іван Драч, художній керівник Національного академічного хору ім. Г.Верьовки, Герой України Анатолій Авдієвський та інші відомі діячі культури.

До святкувань долучився і перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич.

Офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, Леоніду Глібову, Аркадію Казці, скульптурної композиції "Козацька пісня", що на території садиби Лизогубів. На схилах біля альтанки гості мали змогу почути пісню "Стоїть гора високая…", у виконанні артистів капели бандуристів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У рамках проведення свята на седнівській землі був встановлений новий витвір скульптурного мистецтва. Пам’ятний знак на честь перемоги 3-тисячної дружини Чернігівського князя Святослава Ярославовича над 12-тисячним половецьким військом презентував його автор — молодий скульптор Іван Підгайний.

Композиція виконана у вигляді шолома воїнів князівської дружини, який поклали на поле битви після перемоги. Він також символізує давньоруських богатирів, які боронили рідну землю від ворожих військ.

На майданчику поблизу Воскресенської церкви розмістилися різноманітні виставки народних майстрів, художників, дитячої творчості, територіальних громад Чернігівського району, обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського. Працювало і "Містечко майстрів". Продовжили свято виступи творчих колективів області.

— Седнівські краєвиди припали до душі багатьом митцям. Ось і сьогодні Чернігівщина зустрічає відомих поетів, художників, скульпторів. Я вдячний Седнівській громаді за збереження культурної спадщини та за ті зусилля, які вона прикладає, аби з року в рік на гідному рівні проводити Всеукраїнське літературно-мистецьке свято, — зазначив у своєму виступі Леонід Сахневич.

У рамках мистецького заходу двом територіальним громадам Чернігівського району було передано бюсти земляків, загиблих у зоні АТО — Геннадій Куц (с.Ковпита) та Сергій Нагорний (с. Слабин).

Департамент інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю облдержадміністрації