23 Липня 2021 14:38

Булінг у школах: як цього уникнути. Поради для вчителя

За результатами дослідження ЮНІСЕФ, 67% українських дітей стикалися з випадками булінгу у віці 11 – 17 років. А ще 44 % школярів ігнорували його, тому що їм було страшно за себе. Чому виникає булінг та як цього уникнути.

Булінг шкодить фізичному та психічному здоров’ю трьох сторін процесу: жертв, нападників і свідків.
 

Історія виникнення булінгу

Поняття "булінг" перекладається як "залякування, цькування". Кембриджський словник англійської мови пояснює його так: "ображати, залякувати когось, хто є меншим чи менш впливовим", "примушувати іншу особу до небажаних дій".

Науковець Дан Ольвеус у 1978 році ввів поняття "булінг", провівши власні дослідження агресивності дітей.

Водночас в Україні кардинальні зміни щодо булінгу відбулись у 2018 році – це явище було закріплено законодавчо. Закон розширює поняття булінгу:

  • від булінгу можуть постраждати: дошкільнята, учні, школярі та студенти, педагоги дитсадків, шкіл, закладів вищої освіти та всі учасники освітнього процесу й батьки.
  • булінгом є насиллям проти неповнолітніх чи малолітніх осіб або насилля, вчинене ними стосовно інших учасників освітнього процесу.
  • також це можуть бути випадки економічного та сексуального насильства, насильство із застосуванням засобів електронних комунікацій.

Від булінгу можуть постраждати: дошкільнята,