16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Про підтримку фермерських господарств

Постановою Кабміну від 16 серпня 2022 року № 918 (зі змінами від 15.03.2024 № 300) було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції.

 

У ньому визначено механізм надання та використання відповідних коштів фермерськими господарствами та іншими виробниками сільськогосподарської продукції з метою забезпечення безперебійного виробництва сільськогосподарської продукції, підвищення рівня продовольчої безпеки та економічної стійкості України.

 

Для отримання бюджетних коштів відомості про отримувача необхідно внести до Державного аграрного реєстру (отримувач самостійно реєструється в Державному аграрному реєстрі).

 

Отримувач повинен мати у власності та/або користуванні від 1 до 120 гектарів земель сільськогосподарського призначення або мати у власності від 3 до 100 голів великої рогатої худоби (корів) чи від 5 до 500 голів маточного поголів’я кіз та/або овець, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

 

У разі коли земельна ділянка передана у користування іншій особі на підставі договору оренди чи суборенди, право на отримання бюджетних коштів на один гектар земель сільськогосподарського призначення має лише орендар/суборендар.

 

Бюджетні кошти надаються для покриття понесених отримувачами витрат на проведення польових робіт, оплату спожитої електроенергії та ветеринарних послуг, придбання паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, ветеринарних препаратів, кормів, насіння, добрив, утримання корів, маточного поголів’я овець та/або кіз.

 

Заявка на отримання бюджетних коштів подається через особистий електронний кабінет до Державного аграрного реєстру отримувачами (отримувач самостійно подає заявку з 1 травня по 30 червня 2024 року в кабінеті Державного аграрного реєстру, після реєстрації в ДАР).

 

На заявку накладається електронний підпис отримувача. Відповідальність за достовірність відомостей, що містяться у заявці, несе отримувач. Внесені отримувачем банківські реквізити для перерахування сум підтримки фіксуються в Державному аграрному реєстрі на момент підписання заявки. Одночасно з поданням заявки отримувач підписує договір з Укрдержфондом про надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції шляхом накладання електронного підпису на заяву про приєднання до договору. У договорі обов’язково зазначаються обрані з переліку цього Порядку, напрями витрат, на покриття яких використовуються кошти, невиконання або неналежне виконання яких є підставою для повернення отримувачем отриманих коштів.

 

Бюджетні кошти надаються отримувачам у вигляді:

  • спеціальної бюджетної дотації для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності на кожну корову, яка перебуває у власності отримувача, ідентифікована та зареєстрована відповідно до законодавства станом на дату подання заявки, - у розмірі 7000 гривень на одну корову;
  • спеціальної бюджетної дотації для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець на кожну голову, яка перебуває у власності отримувача, ідентифікована та зареєстрована відповідно до законодавства станом на дату подання заявки, - у розмірі 2000 гривень на одну голову кіз та/або овець;
  • окремої бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 гектар) для провадження сільськогосподарської діяльності - у розмірі 8000 гривень на 1 гектар (на територіях можливих бойових дій; активних бойових дій на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси (для яких визначена дата завершення бойових дій); тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України (для яких визначена дата завершення тимчасової окупації).

 

Заявка на отримання бюджетних коштів подається програмними засобами ведення Державного аграрного реєстру після оприлюднення у Державному аграрному реєстрі оголошення про початок прийому заявок з 1 травня по 30 червня поточного бюджетного періоду.

 

Укрдержфонд протягом десяти робочих днів з дня надходження заявки перевіряє подані заявки та відомості про отримувача, за допомогою програмних засобів ведення Державного аграрного реєстру повідомляє отримувачу про погодження із зазначенням обсягу підтримки або відмову у погодженні поданої заявки із зазначенням причин відмови.Протягом семи календарних днів з дати погодження заявки Укрдержфондом із зазначенням обсягу підтримки отримувач підписує додаток до договору з Укрдержфондом шляхом накладання електронного підпису.Укрдержфонд до 20 липня програмними засобами ведення Державного аграрного реєстру формує переліки отримувачів у розрізі напрямів про нарахування сум бюджетних коштів з урахуванням черговості подання заявок та подає їх Мінагрополітики.

 

Отримувач самостійно відстежує опрацювання своєї заявки через особистий електронний кабінет Державного аграрного реєстру та своєчасно реагує на повідомлення у ньому щодо здійснення всіх необхідних дій для руху заявки, усунення недоліків та її затвердження.

 

Укрдержфонд протягом семи робочих днів з дати отримання коштів від Мінагрополітики перераховує їх з рахунка, відкритого в Казначействі, на рахунки отримувачів, зазначені у заявці, на підставі переліків отримувачів про нарахування сум бюджетних коштів у розрізі напрямів, про що інформує Мінагрополітики. 

 

У разі надходження до Державного аграрного реєстру заявок на суму, що відповідає обсягу бюджетних коштів за окремим напрямом, подання заявок припиняється, про що оприлюднюється оголошення у Державному аграрному реєстрі.

 

У разі наявності залишку бюджетних коштів або надходження додаткових бюджетних коштів у поточному бюджетному періоді для фінансування напрямів, у Державному аграрному реєстрі оприлюднюється нове оголошення про початок та кінець прийому заявок.

 

Сума бюджетних коштів, що надаються протягом одного бюджетного періоду отримувачам не може перевищувати 10 тис. розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.Складення і подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

 

Для довідок: 2-39-89 (відділ економіки міської ради)