16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
Зробимо громаду чистою!

Кожної весни, з настанням тепла розпочинаються роботи з благоустрою у населених пунктах громади. Для забезпечення належного санітарного стану у нашому місті налагоджена система контейнерного збору твердих побутових відходів КП «Добробут», а також регулярне прибирання вуличного сміття благоустроєм міської ради. Кожен домогосподар наводить лад на своєму подвір’ї, але часто можна спостерігати неприглядну картину, як несвідомі мешканці міста викидають сміття просто на вулицю, не використовуючи сміттєві контейнери.

 

Гілки дерев, кущів, іншу рослинність, що росте на прибудинкових територіях, територіях домоволодінь не можна викидати до контейнерів та складувати на контейнерних майданчиках, містяни повинні вивозити самостійно або укладати договори на вивезення таких відходів, КП «Добробут» має можливість надавати такі послуги.

 

Кілька років тому в ЗМІ була публікація, що в період проведення місячників благоустрою населених пунктів міської ради, мешканці мають можливість  скористатись безкоштовним вивезенням сміття, мається на увазі, що при вивезенні сміття самостійно на сміттєзвалище не стягується оплата за захоронення побутових відходів. Купи сміття, які складуються на вулицях доводиться прибирати працівникам благоустрою міської ради, як би цього не відбувалося, то їх зусилля та зекономлені кошти можна направити на інші цілі (наприклад на допомогу військовим, ремонт доріг, видалення аварійних дерев, облаштування зон відпочинку та інше).

 

Дуже часто у власників будинків виникають питання: «Чи повинні вони наводити лад на території, яка знаходиться за межами їх земельної ділянки (прилегла територія)? Адже територія, що межує з їх присадибними ділянками, є власністю громади». Згідно Правил благоустрою території населених пунктів Новгород-Сіверської міської ради підпункт 3.1.4. «Утримання та благоустрій територій підприємств, установ, організацій та присадибних ділянок громадян, прибудинкових територій багатоквартирних та малоповерхових житлових будинків, належних до них будівель та споруд проводиться власником або балансоутримувачем цього будинку, або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачами укладені відповідні договори на утримання та благоустрій прибудинкових територій», підпункт 3.1.7. «Власник присадибної ділянки забезпечує належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки - по фасадній частині садиби до краю проїжджої частини».

 

Згідно Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» стаття 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». У разі порушення громадянами Правил благоустрою населених пунктів, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 340 грн до 1360 грн, на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 грн до 1700 грн.

 

Відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради встановлено  четвер  кожного тижня  санітарним днем, в який здійснюється прибирання на закріплених територіях. 

 

Наближаються поминальні дні, звертаємось з проханням до всіх мешканців: прибираючи місця поховань, не складуйте сміття на старих похованнях та всередині кладовищ, будь ласка виносьте за межі, у відведені для цього місця, звідки воно буде вивезено до місць видалення відходів.

 

Без перебільшення можна сказати, що всі ми хочемо жити в чистих затишних місті та селах, де впорядковані вулиці, зелені зони, парки. Проте одного бажання замало, проблеми благоустрою можна вирішити тільки спільними зусиллями, адже чисто не там де прибирають, а там, де не смітять.