16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
НЕБЕЗПЕЧНІ ГРИБИ

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а інколи й смерті.

         Різні види отруйних грибів з'являються з ранньої весни і до пізньої осені, у зв'язку з чим і отруєння трапляються протягом усього вегетаційного періоду. Можна сказати, що деякі з них подібні до їстівних: білий гриб та жовчний гриб, підосичник та мухомор червоний, печериця та пантерний мухомор, сироїжка та бліда поганка. Небезпечні гриби мають поганий запах.

         В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них - особливо небезпечні для життя людини.

 

Гриби смертельно отруйні:

         Мухомор зелений, бліда поганка: колір пластинок білий. М'якуш – білий, солодкий, спочатку без особливого запаху, пізніше з неприємним запахом. При розрізуванні на повітрі не змінюється, спорова маса біла. Спори безбарвні, гладенькі, широкоовальні, майже кулясті, з великою флуоресціюючою краплею. Ніжка донизу поступово потовщується, біла або оливкувата-мережчата, з порожниною, з широким, зверху гладеньким жовтуватим, з внутрішнього боку рубчастим білим кільцем, внизу з вільною, мішкуватою, з нерівним, лопатеподібним краєм.

         Опеньок сірчано-жовтий несправжній: колір пластинок сірчано-жовті, згодом зеленувато-коричневий. М'якуш сірчано-жовтий. Спорова маса коричнева. Спори гладенькі. Ніжка з кільцем, сірчано-жовта, темно-волокниста, порожня.

         Волоконниця патуйяра, плютка: колір пластинок рожевий з часом коричнюватий, м’якуша – білий, згодом жовтуватий, на повітрі не змінюється, спорової маси -  коричневий. Ніжка без кільця.

 

Гриби отруйні:

         Мухомор білий смердючий: колір пластинок білий. М'якуш – білий, при розрізуванні колір не змінюється, з дуже неприємним запахом. Спорова маса біла. Спори кулясті, гладенькі. Ніжка циліндрична, з бульбою, волокниста, волокнисто-шерстиста, щільна, з тонким, волохатим, нестійким кільцем, яке швидко зникає, біля основи з вільною, мішечкоподібною, з нерівним краєм.

         Мухомор червоний: колір пластинок білий. М'якуш білий, у периферичному шарі тканини шапки жовтуватий без особливого запаху. Спорова маса біла. Спори широкоовальні. Ніжка циліндрична, з великою бульбою, щільна, пізніше з порожниною, гола з широким білим (по краю жовтим) кільцем, з прирослою у вигляді концентричних, бородавчастолускатих смуг.

         Мухомор пантерний: колір пластинок білий. М'якуш білий, з неприємним запахом. Спорова маса біла. Спори еліпсоподібні, гладенькі. Ніжка циліндрична, внизу з складчастою бульбою, порожня, біла, тонковолокниста, з білим вузьким кільцем та з прирослою з вільним краєм.

         Опеньок цегляно-червоний, несправжній: колір пластинок сірий, з часом буровато-зеленкуватий. М’якуш – сіро-жовтий, спорова маса – коричнева. Ніжка з кільцем.

Печериця рудіюча отруйна: колір пластинок рожеві, з віком коричневі. М'якуш шапки білий, бруднувато-білий, м'якуш ніжки — біля основи жовтуватий із запахом карболової кислоти, у сухих плодових тілах сіруватий з легким фіолетовим відтінком, при розрізуванні на повітрі м'якуш ніжки жовтіє, а біля основи — оранжевіє. Спорова маса коричнева. Ніжка дорівнює діаметру шапки або коротша, порожня, кольору шапки, біля основи жовта, гладенька. Кільце вузьке, товсте, повисле, біле, по краю жовтувате, нестійке.

 

         Причини отруєння:                                                         

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування їстівних грибів;

- споживання старих або зіпсованих грибів;

- вживання грибів, що мають отруйних «двійників» або якщо вони зібрані у місцях захоронення токсичних речовин (поліетиленових пляшок, пакетів, залишків фарб, лаків, аерозолів, добрив, померлих тварин).

         Симптоми отруєння:  нудота; блювота;  біль у животі; галюцинації; розлад або втрата свідомості; порушення дихання та серцевої діяльності; розлад шлунку; підвищення температури тіла.

 

         Перша допомога при отруєнні грибами:

- викличте "Швидку медичну допомогу".

- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

- після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновлюючи тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

ЗАПАМЯТАЙТЕ!

 

- отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Багато залежить від своєчасного надання кваліфікованої допомоги потерпілому.

- щоб уникнути небезпеки, краще купуйте сертифіковані гриби в магазині або зовсім виключіть їх з харчування. Без грибів можна прожити.

- не впевнені, що знаєте гриб, - викиньте його, яким би апетитним на вигляд він  не здавався.

- ніколи не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах

- якщо ж ви все-таки вирішили ризикнути своїм та своїх близьких здоров’ям та життям  і поласувати дикорослими грибами, не полінуйтесь – навідайтесь до лісгоспу і покажіть свою «здобич» досвідченим  спеціалістам-грибникам або зверніться до пункту перевірки грибів на міському ринку.

- ні в якому разі не можна пробувати сирі гриби на смак, або довіряти опису запаху, типового для якогось гриба. Він мінливий.

 

Навчально-консультативний пункт м.Н-Сіверський

Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області