16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
17 травня в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій

Березень 1938 рік. В Новгород-Сіверському педагогічному технікумі викладач музики Юрій Янчук готує для виступу документи. В назві вірша М. Рильського викладач допускає фатальну помилку – він пише прізвище Сталіна у лапках. Наступного ранку чоловіка забирають на допит. Юрій Янчук репресований на десять років. З в’язниці викладач вже не повернувся.

«За моїми підрахунками таких безневинних політв’язнів було більше трьох тисяч», – так про жертв політичних репресій з Новгород-Сіверщини говорить старший науковий співробітник краєзнавчого відділу музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Павло Провозін. Наразі він збирає дані про земляків, які були репресовані у сталінські часи.

Павло Провозін робить замітки з книги «Реабілітовані історією Чернігівської області», надсилає запити до архівів щодо репресованих жителів Новгород-Сіверщини, аби зробити картотеку таких осіб і залишити нащадкам пам’ять про них.

Сьогодні в Україні – День пам’яті жертв політичних репресій. Ми не повинні забувати «чорні» сторінки нашої історії, аби не повторилося знову.