16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57
До уваги громадян!

Шановні громадяни!

Процес реформування у нашій державі пронизує усе більше коло сфер і суспільних відносин. Не оминув він і законодавство. Так, Законом України № 2147-VIII від 03.10.2017 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» внесено суттєві зміни до Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України), частина з яких вступила у законну силу 16.03.2018.

Зокрема, суттєво змінився порядок призначення експертиз у кримінальних провадженнях. І якщо коло питань, що підлягають обов’язковому експертному дослідженню, серед яких і встановлення причини смерті особи, залишився незмінним, то процедура зазнала докорінних змін. Якщо раніше експертизи у ході досудового розслідування призначалися постановою слідчого або прокурора, то відтепер, згідно зі ст.ст. 242, 244 КПК України, призначення експертизи здійснюється слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування за клопотанням сторони кримінального провадження упродовж 5 днів з дня надходження такого клопотання.

Додаткова складність полягає у тому, що Новгород – Сіверський та інші міські, районні відділи та відділення поліції не є самостійними юридичними особами, а є структурними підрозділами Головного управління Національної поліції у Чернігівській області, яке і має статус юридичної особи. Це означає, що слідчі або прокурори з усіх районів Чернігівської області повинні скеровувати клопотання про призначення та проведення експертиз, у тому числі для встановлення причин смерті особи, до Окружного суду м. Чернігова, а до його створення – до Новозаводського районного суду м. Чернігова, що може негативно вплинути на оперативність розгляду суддями відповідних клопотань.

Однак, варто зазначити, що не у всіх випадках смерті особи призначається судово-медична експертиза. Відповідно до п. 5 розділу IV «Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини», затвердженого спільним наказом МВС України, МОЗ України та ГПУ № 807/1193/279 від 29.09.2017, обов’язково направляються для проведення судово-медичної експертизи трупи (частини трупів) людей з ознаками насильницької смерті або підозри на таку смерть, смерть яких настала раптово або при нез’ясованих обставинах, смерть яких настала поза місцем їхнього проживання, особу яких не встановлено. Щодо інших категорій померлих осіб, у разі можливості встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину, видається лікарське свідоцтво про смерть (фельдшерська довідка про смерть).

За інформацією Менської місцевої прокуратури.