16000, Україна, Чернігівська обл. м.Новгород-Сіверський, вул. Захисників України, 2
Тел. (04658)3-14-57

 

========================================================

Адреса міської ради: 16000, м. Новгород-Сіверський, вул. Губернська,2

Тел.: (04658) 31156; 21564; факс: 21157

e-mail: [email protected]

сайт: http://ns-mrada.cg.gov.ua

========================================================

 

Новгород-Сіверський – місто обласного значення, районний центр Чернігівської області, розташоване на північному сході Чернігівської області, розташоване на горбах мальовничого берега р. Десни. Назва міста дійшла до нас у первісному вигляді і походить вона від укріплення Новий Городок, що виникло на старому городищі сіверян.

11 березня 2014 року прийнята постанова Верховної Ради України №865-VII ”Про віднесення міста Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області до категорії міст обласного значення”.

Перші згадки про Новгород-Сіверський датовані 989 роком. На території князівства, що становила понад 160 тисяч км2., знаходилося 300 городищ та понад 40 літописних міст, у тому числі Курськ, Брянськ, Стародуб, Рильськ, Путивль. За красою та значенням Новгород-Сіверський, як сіверська столиця, не поступався іншим стольним князівським градам, а династія новгород-сіверських князів відігравала помітну роль у політичному житті Київської Русі. З Новгород-Сіверським пов’язана перша згадка про Москву, про героя ”Слова о полку Ігоревім” – князя Ігоря Святославовича.

На згадку про славетного князя Ігоря Святославовича в основу планування древньої частини міста закладено літеру «И», яку складають сучасні вулиці Козацька, Леніна та Карла Маркса. Жодне інше місто світа не має подібної схеми планування.

З тих давніх часів новгород-сіверці протягом 10-ти віків протистояли татарським ордам, литовським феодалам, кримським ханам, військам Лжедимитрія, шведам, німецько-фашистським загарбникам. Десять разів вороги знищували, палили і розоряли Новгород-Сіверський. Але кожного разу завдяки архегенетичній силі минулих надбань, сіверяни завзято відбудовували, відроджували свій край для себе і прийдешніх поколінь, плугом і мечем продовжуючи його героїчний літопис.

Цілий комплекс безцінних архітектурних шедеврів надають дивовижної неповторності місту. Неможливо уявити Новгород-Сіверський без Спасо-Преображенського монастиря, комплексу культових, громадських і господарських споруд XII-XVII століть. Душею і серцем комплексу є Спасо-Преображенський собор, видатна пам’ятка архітектури доби класицизму, споруджений за проектом видатного архітектора Джакомо Кваренги у 1791-1796 роках. Тут знаходиться могила останнього гетьмана України – графа О.К.Розумовського. Відреставрований собор вражає своєю красою і величчю. У 1990 році в архітектурному комплексі колишньої обителі відкрито єдиний не лише в Україні, а і поза її межами історико-культурний заповідник «Слово о полку Ігоревім».

Зразком оборонного мистецтва XVII століття є збудовані у 1680 році муровані стіни з вежами загальною довжиною 800 м. Улюбленою серед численних відвідувачів є Північна вежа, з висоти якої розгортається чаруючий краєвид деснянських просторів.

Різноманітні традиції зодчества різних епох демонструють інші численні архітектурні пам’ятки: Успенський собор (XVIII ст.), унікальна пам’ятка дерев’яної архітектури Микільська церква (1760р.), велична Тріумфальна арка (1787р.), споруджена за проектом Джакомо Кваренги, на честь перебування у Новгороді-Сіверському Катерини II.

 

 

Про талант, майстерність зодчих пізніших часів свідчать будівлі Торгових рядів з підвалами і аркадною галереєю на фасаді, колишні купецькі будинки, будівлі чоловічої та жіночої гімназій.

 

 

Значний інтерес становлять сучасні пам’ятники князю Ігорю, літописному Бояну, Ярославні, Богдану Хмельницькому, русичам-захисникам рідної землі, які прикрашають наймальовничіші куточки міста.

 

Героїка Великої Вітчизняної війни зафіксована в скульптурній композиції «Жертвам фашизму», яка розташована біля стін Спасо-Преображенського монастиря, перетвореного під час фашистської окупації в концентраційний табір, а в парку ім. Т.Г.Шевченка на Алеї героїв встановлено погруддя дев’ятьох героїв Радянського Союзу, уродженців Новгород-Сіверщини, які удостоєні цього високого звання за мужність і подвиги, проявлені в боротьбі з ворогом під час Великої Вітчизняної війни. Це – В.Є.Акуленко, І.Д.Курганський, А.С. Комоса, Б.О. Майстренко, П.І. Максиміхін, Ф.Н. Радус, І.Т. Тимошенко, П.Д.Шарпило, І.Г.Ященко.

Святими місцями для міста є стела – пам’ятник воїнам-визволителям, який височить у центрі та багатотисячне поховання військовополонених і новгород-сіверців у районі Покровщини.

 

Плідний внесок у вивчення початкового періоду Сіверської землі внесли вчені-археологи Д.Я.Самоквасов, М.В.Воєводський, Б.О.Рибаков, І.П.Підоплічко, О.Н.Мельниковська та багато інших.

Завдяки своїй унікальній історії та безцінного скарбу пам’яток археології, архітектури, культури місто включене до системи туристсько-краєзнавчих маршрутів “Намисто Славутича”.

Багато видатних діячів науки, культури, мистецтва здобували освіту в Новгород-Сіверській чоловічій гімназії, що була заснована на початку XIX століття і свого часу вважалася кращою в Малоросії. Серед її випускників К.Д. Ушинський – видатний педагог, засновник педагогічної науки, М.О. Максимович – вчений-енциклопедист, перший ректор Київського університету, вчений-винахідник М.І.Кібальчич, відомі письменники М.Чалий, П.Куліш, Я. Костецький, історик та археолог, професор Д.Я.Самоквасов, скрипаль і композитор Г.А.Рачинський, відомий педагог В.М.Сорока-Росинський, хірург І.В.Буяльський та багато інших. В історії Новгород-Сіверщини – ключ до її неповторності.

Можливості міста, невичерпані, як не вичерпна глибина його історії. Та попри значні резерви, культурно-історичну цінність, ця земля залишається практично невідомою за межами області.

 

 

Корисні копалини: крейда, пісок, глина

 

Територія - 2156 га

в т.ч.: земель державної власності – 2038,39 га

земель комунальної власності –

земель приватної власності – 117,61 га

 

Відстань до обласного центру

шосейним шляхом – 176 км

залізницею – 287 км

Через місто проходять:

- автомобільна дорога державного значення КПП "Миколаївка" – Семенівка – Новгород-Сіверський – Глухів – КПП "Катеринівка"; - залізнична колія, що сполучає м. Семенівка Чернігівської області та пгт. Терещенська Сумської області.

На території міста функціонує залізнична станція ”Новгород-Сіверський” Південно-Західної залізниці та надає послуги з перевезення пасажирів та вантажів.

У 2005 році побудований новий сучасний залізничний вокзал.

Кількість населення станом на 01.01.2015 -13750

Місцева рада утворена у 1923 році

На території міста розташовані такі підприємства:

ПрАТ ”Новгород-Сіверський сирзавод” , види продукції: масло вершкове, сир сичужний, сир плавлений;

ПрАТ ”Новгород-Сіверський завод будівельних матеріалів”, види продукції: крейда технічна марки ММ-2, ММС-1, ММС-2;

ДП ”Новгород-Сіверське лісове господарство”, види продукції: деревина, уздовж розпиляна чи розколота, розділена на частини чи лущена, завтовшки більше 6 мм; вікна та їх рами, двері балконні та їх рами, двері та їх коробки та пороги, з деревини;

ДП ”Новгород-Сіверський райагроліс”, види продукції: деревина, уздовж розпиляна чи розколота, розділена на частини чи лущена, завтовшки більше 6 мм; вікна та їх рами, двері балконні та їх рами, двері та їх коробки та пороги, з деревини;

ТОВ ”Новгород-Сіверська торгова компанія”, види продукції: паливні брикети та гранули з деревини;

ТОВ ”Фабрика технічних та фільтровальних тканин ”Ревтекс” (зареєстровано 12.08.2014 ТОВ ”Харківтехноткань” на базі ПП ”Новгород-Сіверська бавовняно-ткацька фабрика”), види продукції: тканини бавовняні, тканини з хімічних волокон;

ПП ”Новгород-Сіверський Енергосервіс”, види продукції: послуги з ремонту й техобслуговування трансформаторів, послуги з ремонту й техобслуговування апаратури;

ПП ”Берест”, види продукції: меблі дерев’яні.

Основні історичні та історико-архітектурні пам’ятки:

1. Комплекс Спасо-Преображенського монастиря.

2. Успенський собор пам’ятка архітектури (17-18ст. – діючий).

3. Миколаївська церква пам’ятка архітектури (18ст. – діюча).

4. Тріумфальна арка пам’ятка архітектури (18 ст.).

5. Торгові ряди та склади пам’ятка архітектури (кінець 18 ст.).

На території міста функціонують такі культові споруди:

1. Успенський Собор, вул. Соборна.

2. Миколаївська Церква, вул. Коротченка, 10.

3. Спасо-Преображенський монастир, вул. Пушкіна, 1.

 

Станом на 01.03.2015 у користуванні Новгород-Сіверської міської ради перебувають пам’ятники, що знаходяться на державному обліку, а саме: 33 пам’ятки історії та культури, 10 – археології.